Політичний скандал на Закарпатті: обласні депутати просять у Києва автономії

Політичний скандал на Закарпатті: обласні депутати просять у Києва автономії

Аналітика
Укрінформ
Депутати - учасники скандального голосування дружно наголошують, що сепаратистських настроїв у них нема

На сесії облради від 5 квітня закарпатські слуги народу проголосували звернення до уряду та Президента щодо внесення змін до Конституції України з метою надання широких адміністративних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування.

У тексті звернення депутати, зокрема, посилаються на результати референдуму 1 грудня 1991 року, на якому 546 450 виборців Закарпатської області, або 78,6%, віддали свої голоси "за" проголошення Закарпатської області України "спеціальною самоврядною територією, як суб'єкта у складі незалежної України".

Тож народні обранці вирішили вкотре нагадати керівництву держави про децентралізацію і просять "невідкладно внести зміни до Конституції та законів України з метою відходу від централізованої моделі управління, забезпечення спроможності та широких повноважень місцевого самоврядування, побудови ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізації у повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності, фінансової та матеріальної самодостатності місцевого самоврядування".

ЗМІ ЗВЕРНЕННЯ ПОШИРИЛИ, А НА САЙТІ ОБЛРАДИ ЙОГО ТАК І НЕ ОПУБЛІКУВАЛИ

Звернення до Президента та прем'єра щодо "автономії" Закарпаття депутати прийняли "пакетом" - разом із низкою інших звернень. Цікаво, що поширили його журналісти - у звітах із сесії облради на ресурсах місцевих ЗМІ. А от на сайті Закарпатської облради у звіті роботи сесії 5 квітня, як це робиться зазвичай, звернення чомусь не опублікували.

Тим не менше, реакція на це звернення у суспільстві - неоднозначна. Більшість закарпатців в обговоренні ініціативи в мережі та на інтернет-ресурсах краю сприйняли її негативно. Люди називають депутатів "сєпарами", вбачають у їхньому зверненні ідею ЗНР (Закарпатської народної республіки), вимагають поіменного оприлюднення депутатів, які голосували за звернення... Серед коментарів новини, зокрема, такі висловлювання: "Куди дивиться прокуратура? Чому не реагує? Це сепаратизм і посягання на територіальну цілісність неньки України. Чому не реагує прокурорський генерал Янко? Він був присутнім на цій сесії і жодним чином не попередив депутатів сепарів", - пише користувач Віталій Коціпак на закарпатському порталі. "Пора розпускати обласну раду. Чи нею вже цілком керує Медведчук?" - запитує користувач 975. "Пішли другим колом, щоб у союзі з київськими олігархами розхитати дружно ситуацію. Цікаво, чи хтось із наших місцевих тіньових очільників не їздив останнім часом до друзів у Росію? Ставка на "русинів" і фіктивний "Правий сектор" не спрацювала. Тож, тепер потрібен ва-банк?" - зауважує користувач 970.

ПРОЕКТ ЗВЕРНЕННЯ ВНІС ЕКС-РЕГІОНАЛ. КУДИ СБУ ДИВИТЬСЯ?

У мережі щодо декларативного рішення закарпатських обласних депутатів висловився ужгородський активіст Юрій Світлик.

"Закарпатські депутати хочуть самоврядного Закарпаття з посиланням на референдум 1 грудня 1991 року. Це не прикол. Відповідне звернення до президента, прем'єр-міністра і голови Верховної Ради з подачі Медведчука сьогодні прийняла Закарпатська обласна рада. Чекаємо ЗНР?" - пише Світлик на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

"Реакція президента, парламенту і СБУ має бути миттєвою - розпуск облради, звільнення голови облдержадміністрації і виклик на допит ініціаторів звернення. Гратися в умовах війни у самоврядні території, прикриваючись децентралізацією (яку самі ж успішно валять уже 2-й рік) - це злочин проти держави!" - зазначив Світлик.

"Це не жарти, - вважає активіст. - Проект звернення вніс регіонал, керівник Опозиційного блоку на Закарпатті Олександр Ледида. Голосували пакетом з іншими зверненнями, текст яких більшість депутатів ніколи не читають. Всі фракції проголосували "за". Користуючись слабкістю і безпомічністю центральної влади, риги і медведчуківці беруться за реалізацію мрії Путіна - ослаблення і дестабілізація України шляхом її федералізації, що в кінцевому результаті має призвести до розпаду держави", - акцентує Юрій Світлик.

ДЕПУТАТ: ХОТІЛОСЯ НАГАДАТИ ВЛАДІ, ЩО ТРЕБА ДІЛИТИСЯ ПОВНОВАЖЕННЯМИ

Одразу з публікацією звернення в ЗМІ з'явилася також реакція одного з депутатів облради від фракції "Батьківщина" Андрія Шекети:

"Спершу треба дочекатися, поки опублікують кінцевий текст, бо їх було кілька. Я думаю, будуть ще зміни у тексті, а взагалі цей документ - декларативний. Тобто він ні на що не впливає. Ним хотілося нагадати владі, що треба ділитися повноваженнями з місцевими органами.

Бо ми знаємо, що є проблеми, наприклад, з лісом - все вирішують у Києві, з податковою - все у Львові, залізниця знаходиться у Закарпатті, а керує Львів. Цей документ суто теоретичний, який показує, що було бажання і тоді, і зараз мати більше повноважень місцевим органам, але, звичайно, у складі України. Тож великого сепаратизму в цьому я не вбачаю", - сказав Шекета у коментарі місцевим ЗМІ.

ПОЛІТОЛОГ: ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ НЕ ТЯГНЕ НА СЕПАРАТИЗМ

Ми поцікавилися у політолога Дмитра Тужанського, керівника осередку Комітету виборців України на Закарпатті, щодо політичних оцінок учорашнього звернення обласних депутатів.

- Ухвалення цього звернення - це дзеркало ухвалення більшості подібних рішень в Україні, - коментує Тужанський. - Ніхто не пояснює завчасно, що і чому планує ухвалити, журналісти та громадськість самі особливо не цікавляться завчасно проектами рішень, ці проекти рішень у залі кілька разів уточнюються або взагалі переписуються, а після ухвалення рішення ніхто не може вичерпно пояснити, яке рішення і з якими формулюваннями ухвалене.

Тоді в медіа з'являється одна з версій, інколи не повна, а з витримками, і здіймається малозмістовний галас, часто на основі провокаційних заголовків у ЗМІ. У мене є чимало зауважень щодо формулювань у всіх варіантах згаданого звернення Закарпатської облради, які мені вдалося побачити на даний момент, але це звернення точно не тягне на сепаратизм, за винятком окремих формулювань щодо внесення змін до Конституції.

Але в області, на якій вже роками витискають кліше "сепаратизм", вистачає і цього, аби вкотре проголосити "#зрада", - зауважив голова КВУ.

- Не варто шукати особливих причин, а надто - конспірологічних, чому це звернення ухвалили саме зараз. Подібні за змістом звернення ухвалювала Закарпатська облрада чи не всіх попередніх скликань, - акцентує Тужанський. - Інша справа - юридична якість самого звернення і наслідки, які воно може спричинити. А також те, як це звернення може бути використане різними політичними силами.

РЕЧНИК МОСКАЛЯ: НІЯКИХ ПРАВОВИХ НАСЛІДКІВ ЗВЕРНЕННЯ НЕ МАТИМЕ

Поцікавилися ми також, що думають з приводу нового політичного скандалу на Закарпатті у Геннадія Москаля. З нами поспілкувався речник глави ОДА Ярослав Галас.

- Зваживши на галас, який виник після вчорашнього голосування на сесії, я особисто цікавився у депутатів, як відбувалося голосування та за що вони, власне, голосували. Вияснив, що проект звернення має кілька редакцій, тому його й не опублікували на сайті облради - ще не узгодили остаточної редакції, - коментує Галас. - Депутати, з якими я мав розмову, пояснили, що голосували звернення про децентралізацію в рамках закону про децентралізацію з тим, аби отримати більше повноважень на місцях. Знаю, що голосували усі - 48 депутатів. Тобто, й коаліція, й опозиція - усі. На голосування головуючий озвучив наступне: "Голосуємо в цілому із внесенням правок".

Усі, з ким мав розмову про цю ситуацію, наголошували, що жодних сепаратистських настроїв при цьому не було, ніхто не голосував звернення з метою якимось чином розхитати ситуацію в країні. Тема "роздута" журналістами, а саме звернення - декларативне і ніяких правових наслідків не матиме, - зазначив речник Москаля.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-