Тransparency закликає ГПУ припинити тиск на Центр протидії корупції

Тransparency закликає ГПУ припинити тиск на Центр протидії корупції

Укрінформ
Тransparency International Україна закликає Генеральну прокуратуру припинити переслідування Центру протидії корупції та дискредитацію її керівництва.

Про це йдеться у заяві представництва глобальної антикорупційної неурядової організації, розміщеній на її сайті.

«Ми закликаємо Генеральну прокуратуру України та Президента України як того, хто несе політичну відповідальність за її діяльність через право подавати кандидатуру на посаду генерального прокурора України, зробити все від них залежне, щоб припинити тиск на громадські організації загалом та Центр протидії корупції», - йдеться в заяві.

На думку членів ТІ Україна, дії Генеральної прокуратури України з метою фабрикації провадження щодо Центру, а також подальша дискредитація голови правління ЦПК Віталія Шабуніна, поширення про нього замовних матеріалів в Інтернеті та ЗМІ фактично і є свідченням незрілості української влади в діалозі з громадськими контролерами.

«Ми оцінюємо це як тиск та залякування однієї з найефективніших громадських організацій у сфері боротьби з корупцією, яка ніколи не боялася висвітлювати реальний стан у прокуратурі, зокрема говорити про вихолощення реформи цієї структури та фактичний провал її роботи щодо повернення активів представників режиму Януковича, нажитих корупційним шляхом», - наголошують у ТІ Україна.

Особливо абсурдними, на думку представників антикорупційної мережі, дії правоохоронців з Генеральної прокуратури виглядають на фоні загальної відкритості та демократичності співпраці Національного антикорупційного бюро України з Радою громадського контролю.

У Тransparency нагадали про те, як нещодавно ця організація та її виконавчий директор Олексій Хмара стали об'єктом подібної атаки у відповідь на досить жорстку позицію щодо спроб сфальшувати та тим самим вихолостити процедуру створення конкурсної комісії з обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції. «Тоді спільними зусиллями всього антикорупційного сектору громадськості вдалося не допустити фальсифікацій та таки запустити нормальний процес формування НАЗК», - додають в антикорупційній мережі.

Правоохоронним органам та керівництву держави доцільно сконцентруватися на проведенні реальних реформ у секторі та на безумовному притягненні до відповідальності корупціонерів з оточення Віктора Януковича, а не на цькуванні громадських контролерів цих дій, наголосили в організації.

Transparency International Україна та Центр протидії корупції запевняють, що готові до відкритого партнерства в питанні ефективного розслідування корупційних злочинів Віктора Януковича та його оточення і закликають владу України скористатися таким партнерством, а не скочуватися до стандартів поведінки зразково тоталітарних держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-