По кому ще може вдарити

По кому ще може вдарити "панамський скандал" - думка політолога

Укрінформ
Найбільший негативний наслідок "панамського скандалу" для України може бути пов'язаний із тим, що оприлюднену інформацію можуть використати для зриву створення нової парламентської коаліції. 

Про це у коментарі Укрінформу в понеділок заявив політолог Володимир Фесенко. 

"Отут ризик є. Інших прямих і швидких політичних наслідків я не очікую", - зазначив політолог.

Водночас він не виключив, що певні політичні сили можуть спробувати спровокувати дострокові президентські вибори, хоча, на його думку, ці спроби навряд чи будуть успішними. 

"Ми ж розуміємо, що ситуація складна, є різні інтереси. Деякі політичні сили зацікавлені у дострокових парламентських виборах, а тут з'являється привід спровокувати ще й дострокові президентські вибори. Думаю, що навряд чи це вдасться, і наші західні партнери в цьому не зацікавлені, і багато різних політичних сил у цьому не зацікавлені, тому що треба розуміти: не та зараз ситуація, щоб усіх переобирати - це може просто зробити країну беззахисною в нинішній ситуації. Хоча я ризикну припустити, що противники Президента спробують використати цю ситуацію для організації інформаційної і політичної атаки проти нього", - сказав Фесенко. 

Коментуючи висунуті Президенту України звинувачення, політолог зауважив, що "поки що йдеться про неофіційну інформацію, яку ще треба перевірити, підтвердити".

Він також звернув увагу на те, що мова йде про ті компанії, які створювалися у 2014 році, "і, як кажуть деякі фахівці, були необхідні для продажу активів "Рошену". 

"Потім ця справа не була завершена, але, наскільки я розумію, по цих рахунках не було якоїсь комерційної діяльності і це, в принципі, значно зменшує вагу звинувачень проти Порошенка. Так, можна критикувати використання офшорних компаній, але, будемо відвертими, у нас усі великі компанії - підкреслюю, всі без винятку - працюють з офшорами", - констатував політолог.

Фесенко припустив, що цей скандал сприятиме зменшенню діяльності в офшорах, водночас він зауважив, що ця практика "не сьогодні виникла і поки що існує", тому тут, скоріше, йдеться про морально-етичну проблему.

"Безумовно, це потенційний політичний та інформаційний ризик для президентської команди, але, я думаю, що вони будуть надавати необхідну інформацію, а якщо ця дискусія буде продовжуватися і зав'язне в деталях, почнуть з'ясовувати юридичні та фінансові нюанси, мало зрозумілі пересічним громадянам, то негативні наслідки будуть значною мірою нейтралізовані", - вважає експерт.

На думку Фесенка, оприлюднення першої частини міжнародного журналістського розслідування щодо використання таємних панамських офшорів несе потенційні ризики не тільки для вже названих у ньому українських політиків та бізнесменів, а й для решти тих, чиї прізвища ще можуть спливти.

"Тут, знаєте, є такий нюанс, який називається to be continued, тобто «далі буде». Там (у розслідуванні  міжнародних журналістів - ред.) сказано про 20 українців, а названі прізвища лише трьох. Тобто хтозна, можливо, там з'явиться інформація по офшорах деяких інших політиків, тож ризик є і для інших", - сказав Фесенко.

У цьому контексті він зауважив, що у розслідуванні, зокрема, згадується Павло Лазаренко. За словами політолога, хоча це вже давня справа, але всі пам'ятають, що з Лазаренком у ті роки була певною мірою пов'язана і Юлія Тимошенко. 

"Я не знаю, є там документи чи ні, але потенційно такий ризик може існувати і для неї", - припустив Фесенко.  

Політолог зазначив, що скандал навколо "панамських документів" тільки розгортається, і спрогнозував, що цього тижня триватиме інформаційна кампанія навколо пов'язаних з ними звинувачень, а наступного тижня цю дискусію спробують винести в залу Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-