ЦВК позбавила Томенка і Фірсова шансів на суд - Ставнійчук

ЦВК позбавила Томенка і Фірсова шансів на суд - Ставнійчук

Укрінформ
Центральна виборча комісія фактично позбавила права народних депутатів України Миколу Томенка і Єгора Фірсова на оскарження рішення партії "Блок Петра Порошенка".

Про це заявила голова ГО "За демократію через право" Марина Ставнійчук під час "круглого столу" на тему "Позбавлення депутатського мандата: правова дія чи боротьба з незгодними?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Центральна виборча комісія як орган політично заангажований не дала можливості народним депутатам України реалізувати право на судовий захист, хоча закон про вибори народних депутатів прямо каже, що приймається рішення ЦВК у разі прийняття рішення з'їздом не пізніше як на шостий день, і в цій же статті виборчого закону йдеться про те, що якщо народний депутат звернувся до суду, то ЦВК має підставу приймати рішення тільки після завершення судового розгляду", - пояснила Ставнійчук.

Водночас, за її словами, ані Томенко, ані Фірсов до цього часу не отримали рішення з'їзду БПП, з яким уже можуть звертатися до суду.

"Складність ситуації полягає ще у тому, що їхні місця у парламенті уже заміщені іншими народними депутатами, які за рішенням ЦВК уже набули повноваження народних депутатів України", - наголосила голова ГО "За демократію через право".

Як повідомляв Укрінформ, про дострокове припинення повноважень народних депутатів України Томенка та Фірсова, які були обрані до Верховної Ради у загальнодержавному багатомандатному окрузі від партії БПП, повідомив у вівторок на засіданні Голова ВР Володимир Гройсман.

Центральна виборча комісія днем раніше позбавила народних депутатів Фірсова і Томенка мандатів.

Раніше закритий з'їзд партії "Блок Петра Порошенка" ухвалив рішення про позбавлення депутатських повноважень Томенка та Фірсова, пославшись на положення статті 81 Конституції України.  Томенко та Фірсов пройшли до парламенту за списком БПП, а згодом вийшли зі складу фракції, заявивши про незгоду з діями її керівництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-