"Списком Савченко" ми не обмежимося - Порошенко

Укрінформ
Україна готує новий санкційний список російських посадовців, причетних до тортур 11 українських політв'язнів, окрім Надії Савченко. 

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві за результатами зустрічі з Комісаром ЄС з питань гуманітарної допомоги та ситуацій кризового врегулювання Христосом Стиліанідесом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я б хотів наголосити, що ми цим (“списком Савченко”. - Ред.) не обмежимося. І на порядку денному є підготовка нового списку санкцій щодо осіб, причетних до тортур ще інших 11 українських політв'язнів”, - заявив Порошенко.

Президент зазначив, що наразі в європейських столицях вивчають так званий “список Савченко”, яким передбачається введення індивідуальних обмежувальних заходів проти осіб, причетних до її викрадення та незаконного переслідування. 

“І вчора під час переговорів у Брюсселі я заявив про повну підтримку ініціативи депутатів Європейського парламенту щодо складання відповідного так званого “списку Савченко”, проект якого я передав нашим європейським партнерам і який включає в себе осіб, які відповідальні за порушення прав людини, викрадення та незаконне переслідування українського пілота Надії Савченко. Ми домовилися, що цей перелік буде ретельно вивчений в європейських столицях на предмет запровадження додаткових індивідуальних обмежувальних заходів від імені ЄС із координацією та підтримкою України”, - заявив Порошенко.

Водночас, як повідомляє "Радіо Польща", в «списку Савченко», який президент України Петро Порошенко 17 березня передав лідерам ЄС – главі Європарламенту Мартіну Шульцу і президенту Європейської ради Дональду Туску, – немає прізвища президента РФ Володимира Путіна. У списку - 46 прізвищ людей, причетних до справи Надії Савченко, проти яких пропонується запровадити санкції. Це підтверджує документ, що потрапив у розпорядження «Радіо Польща».

У список, озаглавлений «Пропозиція списку осіб, відповідальних за незаконне утримання Надії Савченко», влада України внесла главу ФСБ Росії Олександра Бортнікова, голову СКР Олександра Бастрикіна, керівника Головного слідчого управління СКР Олександра Щукіна, російських слідчих, прокурорів і суддів – усього 46 осіб.

Крім того, українська сторона пропонує ввести санкції відносно двох громадян України: глави так званої ЛНР Ігоря Плотницького і одного з лідерів самопроголошеної республіки Валерія Болотова.

Також до списку осіб, відносно яких пропонується ввести санкції, прикріплено перелік «українських громадян, яких Росія незаконно утримує на своїй території». Він включає 11 прізвищ, серед яких, зокрема, Надія Савченко, Микола Карпюк, Олег Сєнцов, Олександр Кольченко, Олександр Костенко та ін., йдеться в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-