США мають приєднатися до Мінська-2 й надати зброю Україні - Гербст

США мають приєднатися до Мінська-2 й надати зброю Україні - Гербст

Укрінформ
Сполучені Штати мають надати Україні летальне озброєння оборонного характеру, а також стати частиною переговорного процесу з метою припинення російської агресії в Україні та остаточного врегулювання конфлікту.

Про це заявив, виступаючи у вівторок під час слухань в американському Сенаті, колишній посол США в Україні Джон Гербст, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Адміністрація Обами давно мала відправити летальну оборонну допомогу в Україну. Після першої Мінської угоди про припинення вогню Росія захопила ще понад 700 кв. кілометрів української території", - зауважив експерт під час слухань в Комітеті з питань міжнародних відносин Сенату США щодо нинішньої ситуації в Україні.

Він підкреслив, що найбільш ефективна тактика росіян у наступальних боях на Донбасі передбачала концентроване застосування танків. "На думку військових експертів, якби ми в січні 2015 року надали Україні 25 "Джавелінів", українські сили вистояли би під час наступу росіян під Дебальцевим", - наголосив Гербст.

Отже, зауважив він, "забезпечення оборонної летальної зброї або переконає Кремль припинити захоплювати ще більшу територію України, або поставить Москву перед збільшенням кількості жертв" та значним чином відіб'є охоту до територіальних завоювань.

"Суть у тому, що надання такої зброї Україні підвищить вартість агресії Москви та зменшить шанси, що Кремль чинитиме провокації проти наших прибалтійських союзників", - наголосив експерт.

Водночас, він звернув увагу на спроби РФ перекласти відповідальність за невиконання Мінських угод на Україну та примусити її проводити вибори на окупованих сепаратистами територіях. "Щоб підвищити гарантії, що мінські переговори не зашкодять Україні, адміністрація Обами повинна прагнути приєднатися в якості повноправного партнера. Дійсно, наші дипломати уважно стежать за мінським процесом, але це не те ж саме, щоб бути частиною процесу", - підкреслив Гербст.

Він також нагадав про роль США в Будапештському меморандумі, коли Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на власну безпеку. "Війна Москви проти України і захоплення Криму є, мабуть, найбільшим ударом по руху нерозповсюдження ядерної зброї коли-небудь", - підкреслив Гербст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-