Рада ухвалила переписаний закон про е-декларації

Рада ухвалила переписаний закон про е-декларації

Укрінформ
Народні депутати ухвалили Закон №3755 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру у 2016 році" з пропозиціями Президента України Петра Порошенка.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 278 народних депутатів.

Зокрема, президентські правки передбачають, що подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", або умисне неподання декларації, карається штрафом від 2500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також Законом встановлюється, що відповідальність за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації щодо майна або іншого об'єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної заробітної плати.

Цим законодавчим актом чиновників зобов'язують декларувати майно протягом 60 днів після вступу закону в силу. Проте, згідно з пропозицією Президента, дозволяється впродовж семи днів після подання декларації подавати виправлену декларацію.

У випадку притягнення суб'єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації або в разі виявлення у ньому недостовірних відомостей, суб'єкт декларування зобов'язаний подати відповідну декларацію з достовірними відомостями.

Цей Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого Верховна Рада ухвалила закон про електронне декларування. Проте в ньому була передбачена норма про введення кримінальної відповідальності за неправдиву інформацію в таких деклараціях лише з 2017 року. Це викликало невдоволення у європейських партнерів. Як наслідок Президент України в суботу 12 березня заветував Закон і подав свої пропозиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-