Росія тримає в напрузі усіх на Донбасі - США

Росія тримає в напрузі усіх на Донбасі - США

Укрінформ
Офіційний Вашингтон висловив серйозні занепокоєння у зв'язку з продовженням "об'єднаними російсько-сепаратистськими силами" провокаційних обстрілів на Донбасі, які ставлять під загрозу мирне врегулювання і життя людей, зокрема й міжнародних спостерігачів ОБСЄ.

Про це заявила у п'ятницю на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасово повірений у справах США при Організації Кейт Бернес, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Росія та сепаратисти продовжують свої атаки вздовж лінії зіткнення на сході України, підтримуючи ситуацію небезпечною і вкрай нестійкою. Триваючі провокації з боку об'єднаних російсько-сепаратистських сил ставлять під великий ризик українських солдатів, цивільних осіб та членів Спеціальної спостережної місії ОБСЄ (СММ)", - наголосила американський дипломат.

Вона підкреслила, що вибух 82-міліметрового мінометного снаряду, який стався цього тижня в 60-ти метрах від позиції СММ, підтверджує небезпеку для спостерігачів. "Ми знову закликаємо об'єднані російсько-сепаратистські сили зупинити обстріли й дотримуватися режиму припинення вогню, що дозволить відвести важкі озброєння від лінії зіткнення", - заявила представник США.

Крім того, вона акцентувала на необхідності негайно припинити всі обстріли українських пунктів пропуску. "Ці напади позбавляють цивільних осіб, які проживають на контрольованій сепаратистами території, доступу до необхідного продовольства й медикаментів, які забезпечують гуманітарні центри з українського боку", - зазначила Бернес.

Вона повторила заклик США надати спостерігачам ОБСЄ повний та безперешкодний доступ на всій окупованій території України.

Американський представник також висловила занепокоєння у зв'язку з утисками свободи слова в Криму та загрозою заборонити на півострові діяльність кримськотатарського Меджлісу.

"Ми закликаємо Російську Федерацію визнати свої зобов'язання перед Україною й перед іншими державами-учасницями ОБСЄ, негайно припинивши агресію проти України, в тому числі окупацію Криму", - заявила представник США при ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-