Консул побачив Савченко у тяжкому стані - МЗС

Консул побачив Савченко у тяжкому стані - МЗС

Ексклюзив
Укрінформ
Український Генконсул, який зміг у понеділок зустрітися із Надією Савченко, констатує, що вона знаходиться у тяжкому стані. Ситуація потребує негайного політичного вирішення, адже є цілком надуманою з юридичної точки зору.

Про це у понеділок у коментарі для Укрінформу заявила речник МЗС України Мар'яна Беца.

«Сьогодні наш Генеральний консул в Ростові-на-Дону мав можливість, наприкінці, зустрітися з Надією Савченко. Зустріч відбулася буквально щойно. Стан Надії  досить важкий. Зрозуміло, вона на голодуванні в цілому з 18-го грудня минулого року і на сухому голодуванні з 3 березня. Але вона тримається, тримається духом . Разом з тим ми, безперечно, розуміємо, який тяжкий стан, коли людина голодує. Ми надзвичайно занепокоєні ситуацією», - наголосила Беца.

Вона нагадала, що ще 5 березня українська сторона направила ноту російській стороні з вимогою надати дозвіл на відвідання Надії Савченко українськими лікарями. На даний момент відповіді  від російської сторони не надійшло. 

«Ми продовжуємо тиснути, ми вимагаємо від Російської Федерації надати цей дозвіл. Це абсолютно кричуща ситуація, політично вмотивована справа, побудована на сфабрикованих обвинуваченнях, і ми вкотре звертаємося до Росії з вимогою негайно звільнити Надію Савченко як політичного в'язня, яка незаконно утримується в Росії на надуманих обвинуваченнях», - заявила представник МЗС.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, вона погодилася, що існує ризик спроби з боку російських тюремників годувати Савченко силоміць.

«Не можна виключати жодних варіантів розвитку  подій, безперечно. Тому ми вимагаємо, щоб українські лікарі мали змогу її оглянути  і мали змогу надати їй допомогу у разі необхідності. Разом з тим Надія готова йти до кінця, вона  дуже мужня жінка і налаштована на те, щоб побороти цю абсолютно безнадійну і бездушну російську систему», - сказала Беца.

Вона окремо наголосила, що МЗС та українська сторона загалом вживають всі необхідні заходи, аби звільнити українських політв'язнів, які утримуються Росією.

«Що стосується як Надії Савченко, так і всіх наших політв'язнів,  можу запевнити вас, що вживаються всі заходи на всіх рівнях - дипломатичному, політичному,  задіюється парламентська дипломатія, використовуються абсолютно всі можливі важелі. Але ми розуміємо, що в юридичній площині ці справи не можуть вирішитися, тому що це абсолютно надумані політичні справи.  Все залежить виключно від волі російської сторони. Вона тримає всіх наших в'язнів, фактично, як заручників  агресивної політики Кремля» - заявила речник МЗС.

Вона нагадала, що Україна отримує безпрецедентну міжнародну підтримку у зусиллях, спрямованих на звільнення Надії Савченко та інших політв'язнів.

«Ви бачите ту безпрецедентну міжнародну підтримку, з боку Європейського Союзу, США, Канади,  інших країн, які закликають й постійно тиснуть на Росію з вимогою звільнити політв'язнів і надати  необхідну допомогу Надії - зараз це кричуща ситуація. Разом із тим, це - виключно політичне рішення російської сторони. Ми  це прекрасно розуміємо, тут немає ілюзій», - зауважила Беца.

Фото: Коммерсантъ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-