Дещиця: Україна відкрита до обговорення з Польщею питань спільної історії

Дещиця: Україна відкрита до обговорення з Польщею питань спільної історії

Укрінформ
Складні сторінки спільної історії України і Польщі не повинні впливати на сучасні відносини і майбутнє обох країн. Київ і Варшава мають спільно відкривати і розуміти історичну правду,  і не давати третім сторонах, які не зацікавлені у дружні відносинах між обома країнами, поживи до маніпуляцій.

Про це в інтерв’ю власному кореспондентові Укрінформу розповів посол України в Польщі Андрій Дещиця. 

“Я впевнений, що всі, від кого сьогодні залежить подальша доля українсько-польських відносин, є достатньо свідомі того, що історія, якою б вона складною і трагічною не була, не повинна впливати на наше сучасне і майбутнє. При цьому важливо, щоб наші народи були достатньо обізнані з історичною правдою, щоб не повторювати помилок минулого і не давати “поживи” для маніпуляцій. Але очевидно на це потрібен час, особливо коли йдеться про теми, які були закриті або вміло сфальсифіковані спецслужбами в радянські часи”, - наголосив Дещиця.

За його словами, Україна відкрита до фахового обговорення з Польщею питань спільної історії принаймні на трьох майданчиках: політичному (комітет президентів України і Польщі), експертському (комісія при Інститутах національної пам'яті обох країн), і громадському (форум партнерства при МЗС обох країн).

Посол України підкреслив, що кваліфікацію тому, що відбувалося на Волині під час Другої світової війни в українсько-польських відносинах повинні давати експерти, а не політики.

“Кваліфікацію - геноцид це чи не геноцид (Волинська трагедія – ред.) - мають давати фахівці, експерти, юристи, а не політики. Я вважаю, що злочини проти мирного населення, незалежно від того, хто і з яких мотивів їх вчиняв, не мають виправдання, і особи, які їх вчиняли, мають бути названі. Це важливо, щоб не давати будь-якій стороні приводу для спекуляції чи дискредитації всього національно-визвольного руху в Україні, який, з чим погоджуються також польські історики, не справедливо розглядати виключно крізь призму Волині”, - констатував Дещиця.

Він наголосив, що сьогодні експерти мають ретельно, без емоцій, проаналізувати, що спричинило криваві події у взаєминах між українцями і поляками, зробити правильні висновки, щоб подібного більше ніколи не повторилося і щоб знову не давати приводів для радощів тим силам, які не хочуть бачити Україну в Європі і насправді не зацікавлені або навіть бояться міцної українсько-польської дружби.

Нагадаємо, до трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років в Україні та Польщі є різне ставлення. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі переконують, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-