Україна повідомить ЮНЕСКО про знищення в РФ будинку Шевченка

Україна повідомить ЮНЕСКО про знищення в РФ будинку Шевченка

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству закордонних справ України разом з Міністерством культури вжити міжнародно-правових заходів у зв'язку із знищенням у Росії  історичного будинку, в якому жив Тарас Шевченко.

Відповідне доручення він дав на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прошу Міністерство закордонних справ разом з Міністерством культури направити ноту російському МЗС і поінформувати ЮНЕСКО та інші міжнародні організації щодо знищення пам'ятки культури. Це неприпустимо. Наші міжнародні партнери вже знають, як виглядає в лице Росія, а це ще одне підтвердження", - сказав Яценюк.

Перед цим віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко поінформував, що у російському місті Оренбург знищено будинок, у якому перебував Тарас Шевченко під час заслання. Будинок було знесено попри те, що  він був пам'яткою архітектури національного значення і мав охоронний номер, а на його місці побудовано об'єкт інфраструктури - парковку для приватного банку.

"Це порушення не тільки їхнього внутрішнього законодавства - це їхня справа, але це й порушення усіх міжнародних норм", - наголосив Кириленко.

Він зауважив, що на території України дуже багато пам'яток, пов'язаних з пам'яттю діячів російської культури, і всі вони перебувають під надійною охороною Української держави. Водночас у наших сусідів, які розв'язали агресію проти України, переслідування всього українського стало державною політикою РФ у гуманітарній сфері, констатував Кириленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-