Два роки окупації Криму: Київ вимагає посилити тиск на РФ

Два роки окупації Криму: Київ вимагає посилити тиск на РФ

Укрінформ
Два роки тому Російська Федерація, яка вдалася до збройної агресії проти України, розпочала процес переписування післявоєнної історії, порушила норми міжнародного права.

Про це йдеться в заяві МЗС України щодо роковин незаконної окупації Автономної Республіки Крим і м. Севастополь.

"Російські військові в зеленій уніформі без знаків розрізнення стали символом гібридної війни, а їхня висадка в українському Криму поклала початок зухвалому нехтуванню Кремлем міжнародного права та прав людини на окупованому півострові. Під російською окупацією Крим став "сірою зоною", де панують безправ’я, терор, залякування, викрадення та тортури", - зазначає зовнішньополітичне відомство.

Дипломати наголошують, що окупаційна влада системно і масштабно порушує основоположні права і свободи громадян, веде приховану війну проти дисидентів, знищує ознаки мовної, релігійної, культурної ідентичності українців та корінного населення Кримського півострова – кримських татар.

"Дії російської влади, спрямовані на заборону діяльності Меджлісу, а також політичні процеси проти представників кримськотатарського народу в окупованому Криму - красномовно свідчать про свавілля окупантів", - йдеться у заяві.

У МЗС нагадали, що міжнародне співтовариство висловило одностайну солідарність з Україною у боротьбі проти російської збройної агресії: "Демократичні держави світу засудили окупацію, запровадили санкції проти Росії та її керівництва, спрямовані на відновлення цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах".

"Україна вимагає від Російської Федерації припинити окупацію, репресії та численні провокації проти українських громадян та проукраїнського населення Кримського півострова. Закликаємо міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний тиск на Росію як державу-окупанта та підтримати ініціативу України щодо створення міжнародного майданчику з метою обговорення питань, які життєво важливі для мешканців окупованого півострова та усього світового співтовариства", - йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-