Київський Патріархат відповів на декларацію Папи та Кирила

Київський Патріархат відповів на декларацію Папи та Кирила

Укрінформ
Українська православна церква Київського Патріархату вважає безпідставними та недоречними твердження щодо України у декларації Папи Римського й російського Патріарха Кирила.

Про це йдеться в заяві прес-центру Київської Патріархії УПЦ щодо даної декларації.

"Наша Церква поділяє висловлене багатьма розчарування окремими пунктами спільної Декларації глав Католицької Церкви і Московського Патріархату, підписаної 12 лютого 2016 р. у Гавані, зокрема пунктами 25, 26 та 27 цього документу. Ми приєднуємося до критичних оцінок, які з цього приводу прозвучали від ієрархів, священиків, мирян, вчених Греко-Католицької і Римсько-Католицької Церков, світських оглядачів, представників громадянського суспільства як в Україні, так і за кордоном", - зазначається в заяві.

У ній також наголошується, що для Київського Патріархату є неприйнятною практика дипломатії, коли рішення про Україну і українські церковні та суспільні справи "ухвалюють без представників України, ігноруючи їхню думку і позицію. Мюнхенська змова 1938 р. та її гіркі наслідки свідчать: питання про нас не можна вирішувати без нашої участі".

"На жаль, саме такими є пункти 25-27 Декларації. Питання Української Греко-Католицької Церкви (п. 25) не враховує думку і позицію цієї Церкви. Оцінки «конфлікту в Україні» (п. 26) повністю ігнорують його головну причину - російську збройну, політичну, економічну та інформаційну агресію проти України, порушення Росією міжнародних угод і норм міжнародного права, окупацію Російською Федерацією Криму і частини Донбасу. Оцінка ситуації у Православній Церкві в Україні (п. 27) ігнорує той факт, що причиною її розділення є порушення канонів саме Московським Патріархатом", - зазначають у Київській Патріархії.

В УПЦ КП також підкреслюють, що мета цієї агресії - перешкодити європейській інтеграції Української держави, силою змусити її повернутися до підпорядкування Кремлю. По суті в Україні зараз відбувається те саме, що відбулося з Чехословаччиною у 1938 і 1968 роках, з Угорщиною у 1956 році, з Афганістаном у 1979 році, зазначають у Київській Патріархії.

"Вжиті у п. 26 формулювання і оцінки щодо подій в Україні є не свідченням правди, а пом'якшеним повторенням формул російської пропаганди, яка нав'язує світові думку про «внутрішню українську кризу», до якої Росія нібито не має стосунку. Від Московського Патріарха, який залежить від Кремля, ми не очікували чогось іншого. Але підпис Папи Римського під цими формулюваннями став для багатьох, в першу чергу в Україні, великим розчаруванням", - йдеться з цього приводу в заяві.

У Київській Патріархії також висловили сподівання, що  майбутньому при підготовці документів, які стосуються оцінок ситуації в Україні, дипломатія Ватикану як суб'єкт міжнародного права і міждержавних відносин з Україною, братиме за взірець для себе кращі, а не гірші зразки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-