Предстоятель УГКЦ: коли Ватикан і Москва підписують спільні тексти, нам годі очікувати чогось доброго

Предстоятель УГКЦ: коли Ватикан і Москва підписують спільні тексти, нам годі очікувати чогось доброго

Укрінформ
Глава Української греко-католицької церкви вважає текст декларації, підписаної папою Франциском і очільником РПЦ Кирилом "назагал позитивним". Але щодо пунктів, які стосуються України є багато питань.

Про Блаженніший Святослав (Шевчук) сказав в інтерв'ю прес-службі УГКЦ.

«Було офіційно повідомлено, що цей документ є плодом праці митрополита Іларіона (Алфеєва) з православного боку і кардинала Курта Коха та Папської ради у справах єдності між християнами – з католицького. Для документа, який мав би бути не богословським, а, фактично, суспільно-політичним, слабшої команди для його укладання годі було собі уявити. Згадана Папська рада компетентна в богословських питаннях у стосунках із різними християнськими Церквами і спільнотами, але аж ніяк не у справах міжнародної політики, особливо делікатних питань російської агресії в Україні. Тому заданий характер документа був їй явно не під силу. Цим і скористався Відділ зовнішніх церковних відносин РПЦ, який, як ніхто, є інструментом дипломатії та зовнішньої політики Московського патріархату», – сказав він, зокрема.

«Пункт 26 цієї Декларації є найбільш контроверсійний. Створюється таке враження, що Московська патріархія або вперто не зізнається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України, - як до речі і освячує військові дії Росії в Сирії як «священну війну», - або ...закликає себе саму до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру... Якби на українську землю з Росії не прибували її військовослужбовці та не постачалася важка зброя, якби РПЦ освячувала не ідею «руского міра», а передачу контролю Україні над її власними кордонами, то ні анексії Криму, ні цієї війни взагалі б не було.», – зазначив Святослав.

Повідомивши, що цей текст викликав глибоке розчарування серед багатьох вірних УГКЦ, які почуваються "зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської Столиці агресії  Росії", глава церкви водночас закликав не драматизувати цієї Декларації та не перебільшувати її значення для церковного життя.

Як повідомляв Укрінформ, 12 лютого в аеропорту столиці Куби відбулася перша в історії зустріч Папи Римського з московським патріархом, після якої вони підписали наперед узгоджену декларацію. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-