У Мюнхені треба говорити про звільнення заручників - Геращенко

У Мюнхені треба говорити про звільнення заручників - Геращенко

Укрінформ
Геращенко вважає, що в Мюнхені слід обговорювати не лише питання безпеки, а передусім питання звільнення українських заручників

Уповноважена Президента України із врегулювання конфлікту на Донбасі, член підгрупи з обміну полоненими в Мінську  Ірина Геращенко наголошує, що на зустрічі в Мюнхені у нормандському форматі треба обговорювати не лише питання безпеки, а й питання звільнення з тюрем українських заручників. 

Про це вона сказала сьогодні під час презентації дослідження «Досвід урегулювання конфліктів у світі», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Врегулювання будь-якого конфлікту починається з питань безпеки і гуманітарних питань - звільнення заручників. І тому ці питання слід обговорювати на зустрічі у нормандському форматі в Мюнхені», - зазначила Геращенко.

За її словами, питанню заручників, на жаль, дуже мало приділяється уваги на міжнародних зустрічах. Незабаром минає рік із часу підписання Мінських домовленостей, а в тюрмах на окупованій території досі перебуває 136 осіб, серед них 9 українських патріотів у в'язницях Російської Федерації та 700 людей вважаються безвісти зниклими; однак ні ОБСЄ, ні інші міжнародні організації досі не зробили жодних заяв з приводу цього. 

Геращенко зауважила, що українська сторона постійно надсилає запити до сепаратистів відносно тих людей, які утримуються у заручниках, однак відповіді не отримує.

«Мовчить і Червоний Хрест з цього питання, який досі ще не має доступу до окупованих територій», - наголосила вона.

За словами Геращенко, Червоний Хрест торік здійснив 105 візитів в українські тюрми. На окупованій території він не відвідав жодної тюрми. Це стосується і місії ОБСЄ. 

«Чому про це мовчить світ?» - наголосила Геращенко, адже всі розуміють, що «ключі від тюрем знаходяться у Кремлі і їх треба дістати. Вже рік пройшов з підписання Мінських угод, а наші люди досі у тюрмах».

Уповноважена повідомила, що наразі заблокований процес звільнення українських заручників, українська сторона постійно відчуває тиск і шантаж із цього питання. 

Геращенко поінформувала, що вже була досягнута домовленість про те, що понад 20 осіб відпустять з тюрем з окупованих територій, "потім висунули умову, що це буде 18 осіб, при цьому дають список, а в цьому списку більшість людей, про які українська сторона зовсім нічого не знає".

Українська сторона надала конкретний список осіб, які перебувають у цих тюрмах. Однак російська сторона дає свої дані, зокрема, хотіла поміняти цих людей на 63 особи, серед яких переважно серійні вбивці або затримані за теракти в Одесі.

«Що це за умови, до чого теракт в Одесі до АТО?», - зауважила Геращенко.

Вона повідомила, що остання заява була про звільнення шістьох людей. Однак наразі цей процес заблокований. У цьому контексті Уповноважена ще раз звернулася до української сторони, зокрема до МЗС порушити питання звільнення українських заручників на зустрічі в нормандському форматі у Мюнхені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-