Відставка Абромавичуса активізувала реформаторів і олігархів - думка

Відставка Абромавичуса активізувала реформаторів і олігархів - думка

Укрінформ
Заява про відставку, подана міністром економічного розвитку і торгівлі України Айварасом Абромавичусом, прискорила з'ясування стосунків між реформаторами і олігархами у країні.

Таку думку у бесіді з кореспондентом Укрінформу висловила відома американська журналістка і блогер, автор кількох книг про СРСР, Німеччину і ЄС Елізабет Понд.

«З відставкою економічного міністра Абромавичуса з'ясування стосунків між реформаторами і олігархами настало раніше, ніж очікувалося”, - сказала Понд.

Країна, вважає вона, опинилася перед жорстким вибором: або повстала нація “розчиниться” у розбратах олігархів, або все ж проведе реформи, необхідні для зміцнення демократії, що народжується.

На думку журналістки, конфліктуючі  олігархічні групи як усередині влади, так і її опоненти, останнім часом почали поступово втихомирюватися на тлі затишшя в боях на Донбасі і проблем Путіна в Росії, вирішивши, що можна повернутися до business as usual. Відносне перемир'я позитивне для того, щоб Україна могла нарешті зосередитися на проведенні таких необхідних їй реформ, але воно має, на думку Понд, і негативний вплив, оскільки олігархи змогли повернутися до звичного з'ясування стосунків і спроб розподілу сфер впливу.

 У журналістки склалося враження, що “українське екстраординарне продемократичне громадянське суспільство” може повторити долю Помаранчевої революції, коли багато досягнень було нівельовано постійними битвами між її лідерами. Третій шанс рух Євромайдану навряд чи отримає в найближчому майбутньому, якщо його не використати зараз, вважає вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-