Рада схвалила реформу правосуддя в першому читанні

Рада схвалила реформу правосуддя в першому читанні

Оновлено
Укрінформ
Народні депутати попередньо схвалили запропонований Президентом проект закону №3524 "Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 244 нардепи.

Під час розгляду законопроекту в ложі для дипломатів та гостей Верховної Ради були присутні голови парламентів Естонії, Ісландії, Данії, Швеції, Литви, Норвегії, віце-спікер парламенту Латвії.

"Законопроект спрямований на забезпечення незалежності судової влади, підвищення вимог та професійних стандартів до суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів до функціонального, оптимізацію системи судоустрою, забезпечення інституційної спроможності прокуратури, адвокатури та системи виконання судових рішень, а також на забезпечення безперервної та ефективної роботи органів судової влади на перехідний період", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Зміни до Конституції щодо правосуддя, зокрема, передбачають, за словами представника Президента у ВР Степана Кубіва, що Президент призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України Генерального прокурора.

"Також у проекті закону прописано, що до повноважень Верховної Ради України належить і висловлення недовіри Генеральному прокуророві, що має наслідком його відставку з посади", - пояснив Кубів.

Законопроект №3524 містить норму, що призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом.

У документі вказано, що в Україні діятиме Вища рада правосуддя (замість Вищої ради юстиції), яка, зокрема, вноситиме подання про призначення судді на посаду та ухвалюватиме рішення про звільнення судді з посади.

Окремо передбачені норми щодо незалежності й недоторканності суддів. Зокрема зазначається, що без згоди Вищої ради правосуддя суддя не може бути затриманий або утримуватися під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Також встановлюється, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Пропонується, щоб суддя призначався на посаду безстроково, а також у законопроекті є ряд підстав, через які суддю може бути звільнено з посади.

Щодо Конституційного суду, то у законопроекті зазначається, що він вирішуватиме питання про відповідність Конституції, законів України та у передбачених цією Конституцією випадках інших актів, здійснюватиме офіційне тлумачення Конституції України, а також інші повноваження відповідно до цієї Конституції.

Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України, згідно із проектом закону № 3524, призначають по шість суддів Конституційного Суду України. Відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду здійснюватиметься на конкурсних засадах у визначеному законом порядку.

Нагадаємо, 1 лютого Конституційний Суд дав позитивний висновок щодо відповідності цього законопроекту ст. 157 і 158 Конституції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-