Ініціатором

Ініціатором "закону Савченко" є вязень Стрийського СІЗО - Віра

Укрінформ
Ініціатором так званого «закону Савченко» є чоловік, що перебуває в слідчому ізоляторі Стрийського СІЗО.

Про це розповіла сестра ув'язненої в Росії Надії Савченко Віра під час прес-брифінгу в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я не назвала ім'я ініціатора закону Савченко. Це простий чоловік, який зараз сидить у Стрийському СІЗО, якого будуть судить, його ім'я Ростислав Кишеня", - сказала Віра Савченко.

Вона зазначила, що новий закон зобов'язує слідчі комітети охочіше і швидше розслідувати справи людей, що перебувають у слідчому ізоляторі.

"До чого спонукає цей закон? Він спонукає слідчий комітет скоріше розслідувати справи. Наприклад, Ростислав сидить у СІЗО 8 років і 1 місяць, чекаючи, коли закінчиться над ним слідство і буде винесено вирок суду... Люди сидять 6, 8, 15 років у СІЗО, закриті і в очікуванні", - додала Савченко.

Нагадаємо, що так званий закон Савченко набрав чинності наприкінці грудня 2015 р. після підписання його Президентом України Петром Порошенком. Закон передбачає зарахування одного дня попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі.

Одним зі співавторів цього закону є незаконно утримувана в Росії народний депутат Надія Савченко.

Закон ухвалений Верховною Радою 26 листопада 2015 року. За нього проголосували 263 народні депутати. У пояснювальній записці до законопроекту зазначалося, що сучасні умови перебування затриманих у слідчих ізоляторах є неналежними, камери, в яких утримують людей, часто переповнені і не відповідають мінімальним санітарним нормам.

Так, відповідно до нового закону, вийшов на волю колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич, якого арештували у 2008 році та засудили до 10-річного ув'язнення. Зварич провів у СІЗО більше трьох років, а загальний строк його утримання в ув'язненні склав 7 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-