В.о. міністра екології звільнили за

В.о. міністра екології звільнили за "кіотські мільйони"

Укрінформ
За результатами розслідування замаху на злочин із розкрадання коштів Кіотського протоколу Уряд звільнив виконуючого обов’язки Міністра екології та природних ресурсів.

Окрім Сергія Курикіна звільнено також директора департаменту кліматичної політики Міністерства Владислава Вежнина та директора ДП «Укрекоінвест» Олексія Коваля, повідомляє Урядовий портал.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до керівника НАБУ, щоб ця гучна корупційна справа була доведена до кінця, і відповідальним посадовим особам були винесені вироки.

На засіданні Уряду в середу, 27 січня, керівник Національного агентства з питань державної служби прозвітував щодо результатів  службового розслідування за дорученням Кабінету Міністрів України стосовно замаху на злочин із розкрадання 550 мільйонів гривень коштів Кіотського протоколу, які повинні були бути відправлені на закупівлю світлодіодних пристроїв.

Арсеній Яценюк зазначив, що завдяки інформації Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції було встановлено, що компанія «Агротехбуд», яка виграла тендер на придбання нових освітлювальних приладів, має всі ознаки фіктивності. Перед проведенням тендера, зазначив він, ця компанія змінила директора, засновника і головного бухгалтера: «Директором, засновником і головним бухгалтером компанії стає Алтунін О.С., який проживає в м. Донецьк, Ворошиловський район, проспект Миру, 5. В зоні антитерористичної операції».

Після перевірок компанії з’ясувалося, що за весь 2015 рік вона «спромоглася придбати один вентилятор за 13 тисяч гривень».

Глава Уряду зазначив, що загалом на участь у тендері було заявлено 8 компаній, 6 з яких – «реальні підприємства, які працюють в сфері освітлення і мають десятки мільйонів обороту, а дві абсолютно однакові –  «Агротехбуд» і «Прімакс» - фіктивні»: «Там немає директора, там немає головного бухгалтера. Вона зареєстрована на фантом. Там є тільки банківський рахунок».

«Реальні компанії програють тендер. І з'являється  донецька фірма «з одним вентилятором», яка очікує з державного бюджету 550 мільйонів гривень, і при цьому Міністерство екології та природних ресурсів ще вносить на Уряд рішення, щоб кошти заплатили за попередньою оплатою. Якби ми оперативно не зреагували, то цих 550 мільйонів відповідно до виграного тендера пішли би на фіктивну фірму», - сказав він.

«Це організоване злочинне угруповання, яке пов’язано з вищим керівництвом Міністерства, з керівником державного підприємства. Це організована злочинна група», - наголосив Арсеній Яценюк.

За результатами розслідування Прем’єр-міністр виніс на розгляд Уряду рішення про звільнення з займаної посади виконуючого обов’язки Міністра екології та природних ресурсів України Сергія Курикіна, директора департаменту кліматичної політики Міністерства Владислава Вежнина та також директора ДП «Укрекоінвест» Олексія Коваля.

Арсеній Яценюк доручив зняти гриф «для службового користування» з акта службового розслідування.

Глава Уряду повідомив, що передає його  до Національного антикорупційного бюро: «Прошу персонально керівника Національного антикорупційного бюро пана Ситника, який є новою фаховою і незалежною людиною, взяти ці матеріали під особистий контроль,  порушити реальне кримінальне провадження і взяти цих корупціонерів. І не допустити того, щоб вони зараз швидко покинули територію України».

«Всі матеріали для порушення кримінального провадження ми передаємо до Національного антикорупційного бюро невідкладно», - додав він.

Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція 22 січня порушили відповідне кримінальне провадження, як і Державна фіскальна служба. «Якщо керівництво НАБУ прийме рішення прийняти до свого провадження цю реальну корупційну справу – а це не політичні звинувачення, а реальний склад злочину,  - ми як Уряд надамо всі матеріали, щоби ця гучна корупційна і кримінальна справа була доведена, і щоб були винесені вироки конкретним посадовим особам», - наголосив Арсеній Яценюк.

Раніше про проблеми в Міністерстві екології та  природних ресурсів неодноразово заявляв народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Олег Недава.

Зокрема,  повідомляє сайт БПП, Недава заявляв: "... для політичної еліти України проблеми збалансованого природокористування, екологічної безпеки та збереження природи не є пріоритетними. Щоб це зрозуміти, достатньо поглянути на нашу «делегацію», яка в грудні минулого року відвідала міжнародну конференцію з питань клімату в Парижі. Забігаючи наперед зауважу, що це був дуже важливий захід – участь у цьому саміті взяли майже 200 країн. Угода, проведена в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату – це історична подія, всі країни-члени ООН взяли на себе низку зобов’язань щодо запобігання зміни клімату. І мова йде не про тимчасові заходи, бо впровадження такої політики — мета наступних десятиліть в глобальному масштабі. Так от, коли я приїхав на саміт, то був шокований. Делегація України налічувала… шість чоловік! Для порівняння — від Китаю було чотири сотні делегатів. Від нас разом з Президентом приїхав виконуючий обов’язки міністра Сергій Курикін. Петро Порошенко блискуче виступив, розповів про проблеми і перспективи на засадах збалансованого розвитку, говорив про Донбас. А от у нашого «галузевого» т.в.о. міністра Курикіна цікавість до події скінчилася разом із промовою Порошенка. Він поїхав одразу після його виступу і українська делегація цілий тиждень була без голови. В той час, як щодня одночасно відбувалося більше двадцяти важливих заходів! До фахівців, які представляли Україну, питань нема. Завдяки втручанню комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, делегація України була посилена і працювала день і ніч. Але участь у таких заходах потребує ретельної підготовки та організації на зовсім другому рівні. Тільки тоді ми на рівних можемо вирішувати дуже важливі питання екології як для Україні, так і для всього світу".

За словами Недава, "як сьогодні Міністерство екології вирішує проблеми хоча б нашої держави, не кажучи вже про участь у світових глобальних програмах? Кадрова політика, що ґрунтується лише на врахуванні політичної приналежності кандидатів (політичне квотування), призвела до вимивання фахівців із системи державного управління у сфері охорони довкілля. Керівники Міністерства екології та природних ресурсів України дуже часто зовсім не мають досвіду природоохоронної роботи, а їхня ціннісна орієнтація взагалі не пов’язана зі збереженням довкілля. До цього часу від Міністерства екології та природних ресурсів України до Верховної Ради не подано жодного законопроекту, який би стосувався імплементації природоохоронних директив та регламентів Європейського Союзу, які нам треба впроваджувати відповідно до Угоди про асоціацію! Навіть так звані «кіотські» гроші, отримані від продажу квот, ми частково повинні повернути японцям – бо, бачте, не використали їх! Згідно із японським законодавством, ми мали використати отримані кошти до березня 2016-го року. А зараз близько 1,5 млрд грн підлягають поверненню Японії, оскільки ми ними не скористалися. Відповідне розпорядження Кабінету міністрів України про повернення коштів від 16 грудня вже вступило у дію..."

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-