Саакашвілі погрожує почати з Харкова. Нотатки з Антикорупційного форуму

Саакашвілі погрожує почати з Харкова. Нотатки з Антикорупційного форуму

Аналітика
Укрінформ
Обіцянки Міхеїла «витягнути Україну з болота» переривалися «бурхливими і тривалими оплесками»

Три тисячі учасників відвідали третій (після Одеси та Києва) Антикорупційний форум, що відбувся у Харкові, - бізнесмени, громадські активісти, партійці.

Судячи з номерних знаків на автомобілях, припаркованих біля престижного виставкового центру "Радмир" біля метро "Академіка Павлова", де відбувся форум, його учасники подолали в снігопад сотні кілометрів, добираючись сюди з Києва, Дніпропетровська, Запоріжжя, Одеси, Львова. Гостинні харків'яни зустрічали оплесками на вході в "Радмир" гостей та організаторів форуму: Міхеїла Саакашвілі, народну артистку України Руслану Лижичко, нардепів від БПП: Віктора Чумака, Сергія Лещенка, Мустафу Найєма... Основна маса учасників увійшла в зал через рамку на вході, пред'являючи охороні сумки для огляду і зареєструвавшись у відповідності з поданими раніше списками біля столів реєстрації. Проти суворих заходів огляду ніхто не протестував. Хоча й анонсовано вільний вхід для всіх бажаючих, але час нині такий: тільки дивись!

І ось він - зал, з партером і двома ярусами, відеоекранами, мікрофонами, софітами, сценою і трибуною. Щойно молодіжний оркестр зіграв гімн України - з-за куліси до трибуни вийшов Міхеїл Саакашвілі - і дійство, що тривало потім допізна, розпочалося...

Говорилося багато. Але хотілося виділити основні меседжі. Про те, що пропонують і як бачать це саме «очищення», рух за яке вони розгорнули.

БОЛОТО І МІЛЬЙОН ПІДПИСІВ

Саакашвілі не був оригінальний. Як і на попередніх зустрічах, він говорив про пошуки можливостей для оновлення політичної системи України, читай - влади.

«Ми витягнемо Україну з болота (корупції, - ред.)», - клятвено пообіцяв він і чітко позначив точку, звідки візьме початок «очищення». «І почнемо це у Харкові», - запевнив Саакашвілі.

Критикам, які вважають, що всі форуми, які відбулися, - не що інше, як агітація за нову (під самого Саакашвілі) партію, заперечив: «Рух "За очищення" - це не політичний проект, створений під якогось лідера, а рух всіх українців».

Левова частка критики дісталася уряду. Як він його тільки не називав, нарікаючи, що він продовжує підтримувати олігархів.

Повідав оратор і про успіхи у підвідомчій йому галузі. Розповів, як його команда зуміла в Одеській області "вперше зруйнувати корупційну вертикаль":

«Ми посадили главу міліції, затриманого на хабарі, посадили головного воєнкома, що брав гроші за те, щоб люди не захищали Україну, посадили керівних працівників облдержадміністрації, відкрили справи на багатьох впливових людей, наближених до правлячих партій. У нас почалася боротьба з мафіями, включаючи горіхову. Є готові групи міліціонерів, прокурорів і 30 кримінальних справ, жоден контейнер не вийде за межі України без нашого відома, а через голову ви не перескочите... Можна жити, а можна саджати», - резюмував Саакашвілі.

Тим не менш, один з провідників грузинської "Революції троянд" застерігає українців від «третього Майдану». На його думку, два попередніх вже призвели до позитивних змін. А що ж, якщо не Майдан? Насамперед, переконаний Саакашвілі, «Україні потрібні системні законодавчі зміни, щоб олігархи та їхні ставленики не могли купувати місця в парламенті».

По пунктах були розкладені конкретні завдання: зміна уряду, зміна виборчої системи, скасування кабальних законів, щоб податки були менше, щоб повністю звільнити бізнес від адміністративного тиску, не залишити ніяких дірок для корупції. Під цими вимогами оратор пообіцяв зібрати мільйони підписів».

Колишній грузинський президент і один з найпопулярніших політиків сьогоднішньої України був в ударі. Його промова (як написали б) «переривалася бурхливими і тривалими оплесками», вигуками "Слава Україні!" - "Героям слава!" та іншими знаками захоплення.

Трохи пізніше, коли його місце на сцені зайняли інші оратори, Саакашвілі з'явився в залі, і ледь не зірвав обговорення завдань боротьби з корупцією: до нього, як до улюбленого кіногероя, кинувся натовп глядачів з одним бажанням – зробити селфі поруч з кумиром. І він дозволяв, з усією щедрістю грузинської душі.

Потім непомітно зник, не дочекавшись завершення форуму і зачитаного на ньому Маніфесту. Можливо, поспішав у свою покинуту у негоді Одесу. Тим більше, що, як він сам заявив на початку дискусії, його приїзд до Харкова був під загрозою зриву:

- Я вже подумував скасувати приїзд до Харкова через надзвичайну ситуацію в Одесі у зв'язку зі снігопадом, і навіть скасувати сам форум, але мені сказали, що люди вже почали виїжджати і скасовувати пізно...

СЕРГІЙ ЛЕЩЕНКО ПРОПОНУЄ ТИСНУТИ

Борець з корупцією «номер 2», народний депутат від БПП, в минулому журналіст Сергій Лещенко був категоричним (хоча й не оригінальним). "Корупція, сказав він, - головна проблема в нашому суспільстві".

Саме через корупцію, на думку Лещенка, ми втратили армію і стали легкою здобиччю Росії. Корупція роз'їла банківську систему, економіку, а Янукович-президент - це продукт корупційного донецького клану.

Як з нею впоратися? Треба, на думку депутата, щоб влада боялася народу. «Треба щодня тиснути на владу, в тому числі, народною люстрацією створити прецедент покарання», - заявив Лещенко.

РУСЛАНА: ДОМОВЧИМОСЯ ДО МАЙДАНУ

Прийнятий на форумі маніфест "Всеукраїнського руху за очищення" довірили зачитати Руслані Лижичко, і це, за визнанням публіки, був кращий вибір: "Вона була на Майдані і вона співає!"

«Те, що колись почалося на Майдані, зараз триває у нас на кухнях, під час розмов - це величезний гнів проти корупції і безчинства у державних структурах, - зі старту "запалила" публіку Руслана.

Вона говорила про сьогоднішню владу, про те, що людям не можна ні мовчати, ні терпіти, ні чекати: якщо хтось не впорався, нехай іде у відставку, якщо накрав - у в'язницю.

"Якщо ми не будемо діяти щодня, то приведемо себе до нового Майдану. Чи потрібно нам терпіти і мовчати? - запитала співачка-революціонерка з трибуни і сама ж відповіла. - Ні!" Форум і її проводив оплесками.

СЛУШНА ПОРАДА ЧИЧВАРКІНА

Відомий російський бізнесмен Євген Чичваркін - із сережкою у вусі і супермодною зачіскою "врозкид" - став десертом форуму: організатори, як вони сказали, приготували його на завершення програми.

Чичваркін заявив, що знає про корупцію не з чуток і докладно розповів, як у 2005 році в Росії його компанія "Евросеть" як лідер ринку зазнала рейдерської атаки з боку "деяких путінських генералів".

«Ми не побоялися, ми назвали імена усіх цих тварюк, путінських генералів, які набивали собі кишені, грабуючи імпортерів», - поділився досвідом боротьби Чичваркін.

«Корупціонери бояться розголосу, коли про них пишуть, - дав слушну пораду своїм українським колегам. - Треба звертатися до влади, записувати їхні імена. Про це потрібно говорити».

Форум закінчився, а учасники жадали продовження... В кулуарах обговорювалася важлива тема: де і коли відбудеться черговий Антикорупційний форум. І самі ж відповідали: "Начебто, у Львові. Головне, треба об'єднуватися!".

Світлана Лігостаєва, Харків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-