Порошенко хоче створити новий міжнародний механізм з деокупації Криму

Порошенко хоче створити новий міжнародний механізм з деокупації Криму

Оновлено
Укрінформ
Президент Петро Порошенко назвав пріоритети України на 2016 рік, серед яких - забезпечення миру і повернення суверенитету нашої країни над окупованими територіями.

Про це він заявив під час прес-конференції в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В межах тих повноважень та сфери відповідальності, які надані мені в парламентсько-президентській моделі, я визначив наступні пріоритети на 2016 рік: насамперед - це забезпечення миру і, наголошую, повернення України на Донбас. У 2016 році має відбутися поновлення нашого суверенітету над окупованими районами», - зазначив Порошенко.

За словами Глави держави, боротьба за повернення Криму - теж на порядку денному. Він збирається запропонувати створити міжнародний механізм з деокупації півострова. «Оптимальним форматом для започаткування такого механізму розглядаємо формат «Женева плюс»: за участю наших союзників із ЄС, США, і можливо - країн-підписантів Будапештського меморандуму», - додав Президент. 

Такі надскладні завдання, як повернення Донбасу та Криму, Порошенко планує вирішувати насамперед політико-дипломатичним та міжнародно-правовим шляхом.

«Ще раз наголошую на нашій твердій відданості повному виконанню всіма учасниками всіх без винятку пунктів Мінських угод», - додав Президент.

Головним підсумком 2015 року Глава держави назвав те, що вона вистояла і заклала підвалини свого розвитку. Зокрема, він наголосив на зміцненні обороноздатності країни: «Це відбило у ворога охоту йти в наступ на Україну». 

Також, за словами Президента, протягом минулого року вдалося забезпечили активність та дієздатність міжнародної коаліції друзів України. І восени 177 країн підтримали Україну як непостійного члена Ради Безпеки ООН. 

«Десятки прапорів майорять над Яворівським полігоном, який став свого роду символом нашої військово-технічної співпраці з різними країнами світу», - додав Порошенко.

Він нагадав, що минулий рік завершився солідарним рішенням усіх 28 країн Євросоюзу продовжити санкції проти Росії як країни-агресора, яка порушує Мінські угоди. «Відтак, платою за агресію проти України стала економічна криза, в яку Росія заглиблюється дедалі глибше й глибше», - зазначив Глава держави.

Серед успіхів Президент виокремив початок дії зони вільної торгівлі між Україною і ЄС - попри «шалену протидію Кремля», а також рішення Єврокомісії про безвізовий режим. 

Крім того, Порошенко нагадав, що минулого року вдалося уникнути дефолту, досягти макроекономічної та фінансової стабілізації, реструктуризувати зовнішній борг, поповнити золотовалютні резерви, оздоровити банківську систему. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-