Столтенберг: НАТО має подвійний підхід відносно Росії

Столтенберг: НАТО має подвійний підхід відносно Росії

Укрінформ
Генсек НАТО переконаний, що розмовляти з Росією можливо, але політичний двалог має базуватися на сильній позиції і твердому підході.

Засідання Ради НАТО-Росія відбудеться 13 липня, повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в ексклюзивному інтерв’ю власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі.

За його словами, обговорюватимуть питання щодо України, зменшення ризиків та відносної прозорості у військовій діяльності, включаючи проведення взаємних брифінгів щодо військових навчань, а також питання Афганістану.

"НАТО має подвійний підхід відносно Росії, - підтвердив Столтенберг. - Ми потребуємо міцного стримування і сильної оборони. Ми провели найбільше зміцнення колективної оборони після "холодної війни".

Читайте також: Столтенберг: Очікуємо, що у Києві буде зустріч надзвичайної важливості

Але водночас, додав Столтенберг, - "нам необхідний політичний діалог. Росія – наш сусід. За своїм досвідом, як норвезький політик, я знаю, що розмовляти з Росією можливо. І досвід Норвегії засвідчує, що сильна позиція і передбачуваність створюють найкращі засади для політичного діалогу.

Тому я вважаю, що ми повинні продовжувати політичний діалог з Росією, наприклад у рамках Мінського процесу, щоб знайти політичне вирішення кризи в Україні.

Але, звичайно, для всіх нас це повинно базуватися на сильному і твердому підході".

"Упродовж кількох років ми спостерігаємо суттєве нарощування військових потужностей з боку Росії, включаючи – уздовж кордонів НАТО: від Баренцева та Балтійського морів до Чорноморського регіону, а також у Сирії", - пояснив генсек НАТО.

"Ми бачимо, що Росія модернізує свої збройні сили, інвестує у нове обладнання, проводить військові навчання, а також прагне застосовувати свої збройні сили проти сусідів, проти України.

І саме це є причиною, чому ми реагуємо, вживаючи поміркованих, пропорційних, оборонних заходів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-