Держзрада Януковича: захист екс-президента нагадує про “обов’язки” Луценка

Держзрада Януковича: захист екс-президента нагадує про “обов’язки” Луценка

Укрінформ
Захист екс-президента Януковича наполягає на присутності у суді генерального прокурора Юрія Луценка.

Про це на суді заявив адвокат екс-президента Віталій Сердюк.

"У Генпрокурора є обов'язок з'являтись на судове засідання, і якщо Луценко був включений до групи прокурорів, про що він офіційно заявив під час доповіді у Верховній Раді, він має бути поруч зі своїми колегами і виконувати взяті на себе обов'язки", - сказав Сердюк.

За його словами, Луценко з трибуни Верховної Ради та у численних зверненнях до ЗМІ прямо, "всупереч принципу презумпції невинуватості особи, звинувачував Януковича у вчиненні злочину, тобто ще до рішення суду". "Таким чином він взяв на себе безпосередньо обов'язок бути присутнім і доводити вину (Януковича - ред.)", - сказав адвокат.

На його думку, прокурори, які представляють обвинувачення, перебувають під тиском, вони змушені виконувати вказівки свого керівництва, "тому засідання має відбуватись виключно за участю Луценка".

Сердюк також закликав у зв'язку з неявкою генпрокурора ініціювати питання про притягнення Луценка до дисциплінарної відповідальності.

Як відомо, в Оболонському райсуді Києва триває засідання по суті справи за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді. 26 червня засідання було перенесено, оскільки обвинувачений не з'явився.

При цьому адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив про необхідність застосування міжнародної процедури допиту Януковича відповідно до положень Європейської конвенції з прав людини.

Згідно з процедурою, в разі повторної неявки обвинуваченого суд може розпочати процедуру заочного провадження.

Суд дозволив Януковичу брати участь у засіданні шляхом відеоконференції, однак адвокати обвинувачуваного не забезпечили таку явку екс-президента в суді.

Янукович обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади Росії, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни.

Сам екс-президент, який утік до Росії після розстрілів протестувальників на Майдані, звинувачення відкидає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-