Німецькі й українські експерти створили нову діалогову платформу

Німецькі й українські експерти створили нову діалогову платформу

Укрінформ
Група експертів з України і ФРН об'єдналися в Українсько-німецький експертний діалог (Ukrainian - German Expert Dialogue), завданням якого буде відверте обговорення українсько-німецьких відносин.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів експерт по Україні Німецької ради зовнішньої політики (DGAP) Вільфрід Йільге.

"Діалог ініційований Центром Роберта Боша по Центральній і Східній Європі, Росії і Центральній Азії при DGAP і Міжнародним фондом «Відродження» у Києві з метою зібрати видатних експертів із зовнішньої політики, які знайомі з специфікою наших відносин, щоб відкрито говорити про наші зовнішньополітичні тотожності, виробляти креативні рішення поточних проблем", - розповів Йільге.

Перша, інавгураційна, зустріч відбулася у Берліні минулого тижня. Цей формат передбачає участь в його "ядрі" по 10 експертів з обох сторін. Імена їх поки що не повідомляються, але, як запевнив Йільге, це авторитетні люди з DGAP, «Відродження» та інших інституцій і «фабрик думки», з репутацією, яким довіряють.

Проблемою в розумінні деяких політичних, дипломатичних рішень відповідно Берліна і Києва, мотивів поведінки партнерів є часто-густо дефіцит знань один про одного, стійкі у суспільствах стереотипи.

"Вихідним пунктом нашої ініціативи стало те, що обидві сторони ще дуже мало знають, що відбувається насправді в наших суспільствах і як це впливає на зовнішню політику, на функціонування політичної системи", - каже Йільге. Тому учасники нової платформи вирішили шукати нову модель для експертного українсько-німецького діалогу, який має бути неформальним, гнучким, довірчим, здатним виокремити дуже важливі виклики і ключові питання двосторонніх відносин без тиску з боку громадської думки, популістів в обох країнах. "Нам не обов'язково погоджуватися один з одним в усьому, але потрібно розуміти партнерів і їх мотивацію", - наголошує експерт.

Обговорювати питання, що стояють на порядку денному двосторонніх відносин, у тому числі суперечливі, вирішено на основі Chatham House Rule (люди, які беруть участь у зустрічах, що проводяться за "правилом Chatham House», можуть вільно використати отриману ними інформацію, але не мають права розголошувати ні імена, ні місце роботи промовців - ред.). Надалі планується організація спільних тематичних аналітичних проектів, які допоможуть глибинно проаналізувати важливі моменти відносин між країнами. Свої висновки експерти доноситимуть до урядів, парламентів. Очікується, що будуть розроблені "креативні стратегії", німецько-українські, європейсько-українські, які могли б прискорити процес реформ в Україні. Німецька частина діалогу бачить також своїм завданням роз'яснення у Німеччині важливості для неї України як партнера.

Зустрічі планується проводити двічі на рік, із залученням якомога ширшого кола спеціалістів, політиків, істориків учених. Перша робоча зустріч має відбутися пізньої осені в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-