У справі про

У справі про "чорних бурштинокопачів" проходять двоє нардепів - Холодницький

Укрінформ
У рамках кримінального провадження про незаконний видобуток бурштину, встановлено, що двоє нардепів “протягували” законодавчі зміни на користь однієї з компаній у сфері видобутку бурштину.

Про це під час брифінгу заявив глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Про це під час брифінгу заявив глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Детективами НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП уже протягом тривалого часу здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, пов’язаному з незаконним видобутком бурштину. Під час цього слідства було встановлено те, що два народних депутати з метою отримання неправомірної вигоди від представника компанії-нерезидента, яка зацікавлена у видобутку бурштину в Україні, скористалися правом законодавчої ініціативи з метою "протягти" через парламент низку змін до законопроектів, які мають покращити умови господарювання для підприємства замовника при видобутку бурштину та його реалізації”, - сказав Холодницький.

Ці народні депутати також “запропонували сприяти шляхом впливу на осіб, уповноважених на виконання функцій держави, це є Держлісагентство, “Укрбурштин” та інші, на прийняття ними необхідних рішень для реалізації підприємницької мети”. 

“Зокрема, представник підприємства-нерезидента в Україні звернулася до знайомих з метою налагодження видобутку бурштину у правовому полі. При цьому, запропонувавши внести відповідні зміни у Податковий та Митний кодекси. Останні влаштували зустріч  представника з головою секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання “Депутатський контроль", який, у свою чергу, вихваляючись численними надійними відносинами з народними обранцями, звернувся до члена вказаного депутатського міжфракційного об’єднання, народного депутата Полякова для сприяння у реалізації вказаних інтересів шляхом використання передбаченої законом законодавчої ініціативи. Поляков у свою чергу залучив до вказаної діяльності народного депутата Розенблата, оскільки останній є автором законопроекту, що регламентує видобуток та експорт бурштину, і тому без його активної участі досягти задуманого не було б можливим”, - повідомив глава САП. 

За його словами, за отримання неправомірної вигоди  Поляков та Розенблат “внесли відповідні правки до законопроектів, зокрема, це були правки щодо, якщо прослідкуєте на сайті Верховної Ради, зменшення рентної плати за видобуток бурштину з 25 до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину”. Також були деякі зміни щодо оплати праці та інші. 

“За ці зміни було отримано неправомірну вигоду у розмірі 15 тис. доларів”, - зазначив Холодницький.

Разом з тим, додав керівник САП, вказаний керівник секретаріату міжфракційного об’єднання “з метою впливу на вказаних осіб, на народних депутатів, із залученням ще однієї людини, яка є помічником народного депутата від “Радикальної партії” та юриста громадської організації “Системні рішення” запропонував представнику іноземної компанії відповідні послуги та отримав 11 тис. доларів на підготовку документів, необхідних для подання, просування та прийняття необхідних законодавчих змін”. 

За словами Холодницького, це був лише перший етап цієї діяльності, а другий тривав паралельно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-