Тимчук розповів про

Тимчук розповів про "гібридну відповідь" України на агресію РФ

Укрінформ
Законопроект "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" є "гібридною відповіддю" України і дозволяє ЗСУ проводити військову операцію зі звільнення окупованих росіянами територій без юридичного стану війни з РФ. 

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук, інформуючи про засідання робочої групи з доопрацювання цього законопроекту. 

"Сьогодні усі розуміють, що це - не внутрішній конфлікт, а агресія Кремля. Але і зараз, як би кому не хотілося, ми не можемо взяти і оголосити війну Росії (враховуючи, що вона і тепер завзято заперечує свою агресію на Донбасі) - просто не зможемо буцатися військовими і економічними потенціалами "безпосередньо", в ході відкритого військового протистояння двох держав. Така нинішня "де-факто війна без війни де-юре" - і є суть путінської "гібридної агресії". На ці реалії ми знайшли не менш "гібридну відповідь" у вигляді цього законопроекту, коли українська армія може використовуватися для звільнення окупованих росіянами територій без юридичного стану війни з РФ", - йдеться в повідомленні.

Водночас,  нардеп зазначив, що АТО дозволила зупинити наступ росіян на Донбасі і здійснити звільнення досить великих територій: "Навесні 2014-го це був найбільш прийнятний формат, коли разом із запереченням Путіним своєї агресії і серйозна частина міжнародного співтовариства, включаючи наших партнерів, не вірила в "російські корені" конфлікту". 

Тимчук також відповів на запитання, чому питання переформатування АТО виникло тільки зараз, на 4-му році війни. "Так, питання про невідповідність АТО реаліям конфлікту стояло давно, але останньою краплею став фактичний зрив Москвою Мінського процесу, коли з початку 2017 року Росія визнала "документи" "Л/ДНР", ввела в окупованих районах Донбасу "рублеву зону", захопила українські підприємства під виглядом "націоналізації", а зараз вустами Путіна і його шавок роздумує про подальшу по суті інтеграцію "Л/ДНР" у РФ. Ці кроки росіян примушують нас форсувати питання визнання цих територій окупованими (так, це потрібно було зробити давно, але це не означає, що з цієї причини не потрібно цього робити зараз) і переформатувати АТО, оскільки поняття деокупації і антитерористичної операції несумісні", - заявив нардеп.

За його словами, АТО пропонується, по суті, замінити, "військовою операцією, керованою не СБУ (як зараз, у режимі АТО), а Оперативним штабом". "Загальне керівництво Оперативним штабом здійснюватиме Президент як Верховний Головнокомандувач, з питань оборони також керівництво здійснює Генштаб. Президентові надається право як вирішувати питання використання сил і засобів ВСУ в операції, так і залучати інші силові структури, але під загальним керівництвом військових. Усі нинішні військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації у разі створення останніх також "замикаються" на Оперативному штабі", - написав Тимчук.

Він також відзначив, що законопроект дозволяє вводити воєнний стан на розсуд Президента України. "Проте потрібно розуміти, що Закон про правовий режим воєнного стану - це не інструмент використання ВСУ, як чомусь чимало упевнених. Воєнний стан (а він, згідно з тим же Законом, може вводитися і без стану війни, а лише у разі загрози) полегшує в певних ситуаціях забезпечення використання ВСУ. В цілому ж він спрямований на вирішення адміністративних питань "під військових", на обмеження прав громадян і ЗМІ тощо", - заявив Тимчук.

Нардеп також підкреслив, що ухвалення цього законопроекту не означає відмову України від Мінського процесу. "У жодному разі. Навпаки, після фактичної відмови Росії від Мінських угод, ухвалення цього законопроекту і переформатування АТО дозволить вдихнути життя в Мінський процес, зміцнивши найважливішу складову - що стосується питань безпеки. Україна, як і раніше, робить ставку на політико-дипломатичний спосіб розв‘язання конфлікту на Донбасі. Проте захистити себе і змушувати будь-якими шляхами Росію до виконання Мінська - наше святе право і обов'язок", - написав Тимчук.

За його словами,  робота над законопроектом завершується, йде узгодження деяких деталей, незабаром він буде представлений у Верховній Раді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-