Порошенко розповів, як

Порошенко розповів, як "розібрався" з громадянством Артеменка та Боровика

Укрінформ
Президент Петро Порошенко наголосив, що діяв виключно у межах законодавства, підписуючи указ про припинення громадянства України народного депутата Андрія Артеменка та депутата Одеської міської ради Олександра Боровика.

Про це він заявив на прес-конференції у неділю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З одного боку, Конституція України гарантує, що ніхто не може бути позбавлений українського громадянства або позбавлений права його змінити. Якщо український громадянин прийняв рішення змінити громадянство, то Конституція йому гарантує це право. Дійсно, я підписав укази, але це робилося не тільки мною, а й іншими президентами щодо припинення українського громадянства з різних обставин», - сказав Порошенко.

Зокрема, за його словами, питання щодо громадянства Артеменка ініціювала Генеральна прокуратура, оскільки він на допиті підтвердив, що має громадянство Канади, яке добровільно прийняв. «Тому непідписання цього указу - це (була б) злочинна бездіяльність», - наголосив Порошенко.

Глава держави додав, що вважає неприйнятною ситуацію, коли в українському парламенті є депутати з подвійним, потрійним та більше громадянством.

Водночас позбавлення громадянства Олександра Боровика Порошенко пояснив тим, що той не вийшов із громадянства Німеччини. «Оскільки процедура була витримана, указ був підписаний, такий був підпис Боровика, то він узяв на себе зобов’язання протягом двох років скласти з себе громадянство іншої держави, але не виконав цього», - сказав Президент.

Він також наголосив, що інших запитів у Комісію з питань громадянства наразі немає.

"Ніяких інших запитів у Комісію з питань громадянства в даний час не існує. Я буду діяти виключно в межах компетенції і Конституції, свого конституційного права припинення українського громадянства, в першу чергу що стосується міністрів, депутатів і чиновників", - додав він.

За даними ЗМІ, за час свого президентства Порошенко припинив громадянство України 18 тис. 676 осіб.

Як повідомлялося, указ про припинення громадянства п'ятьох осіб, у тому числі Артеменка і Боровика, був підписаний Президентом 29 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-