Шлях до безвізу. Десять років надій і тривог

Шлях до безвізу. Десять років надій і тривог

Аналітика
Укрінформ
Нас туди супроводжували три президенти, революція і війна

"Через кілька днів ми оголосимо про угоду про спрощення візового режиму з нашими українськими друзями", - заявила глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні на засіданні Ради Безпеки.

Час «Ч» - 11 травня, саме в цей день Рада ЄС має ухвалити своє рішення. Після цього - публікація в Офіційному журналі ЄС, і з 11 червня можна рушати до Європи без віз!

Сьогодні, коли до очікуваної всіма події залишилося кілька годин, не зайвим буде згадати, яким був шлях до безвізу. З чого починався, де пригальмовував, де ледь не повертав назад – погодьтеся, ми майже до останнього переймалися успіхом справи. Отже…

2007. ПОЧАЛИ З БЕЗКОШТОВНОЇ ВІЗИ

Про лібералізацію візового режиму між Україною та Європейським Союзом почали говорити ще від початку президентства Віктора Ющенка. Зі свого боку Україна скасувала візи для громадян ЄС з 1 вересня 2005 року.

У 2007 році між Україною та Європейським Союзом була підписана Угода про реадмісію, тобто примусове повернення мігрантів, які нелегально потрапили до ЄС з України. Однак для певних категорій українських громадян візовий режим було спрощено. Так, візи на 5 років змогли отримувати журналісти, бізнесмени, члени офіційних делегацій, родичі громадян України, які мають право на проживання в ЄС. Багаторазові візи на один рік видавалися діячам науки, культури, спортсменам, професійним перевізникам, членам екіпажів поїздів, учасникам програм обміну. А от для пенсіонерів, дітей до 18 років, студентів, перевізників та українців, які їдуть до своїх родичів за кордон, євровіза взагалі стала безкоштовною. Цей документ набув чинності у січні 2008 року.

2008. «ЙДЕТЬСЯ НЕ ПРО РІК АБО ДВА»

У вересні 2008 року на Паризькому саміті Україна-ЄС Віктор Ющенко досяг домовленості з керівництвом ЄС про початок діалогу з визначення умов для безвізового режиму.

Офіційно діалог щодо безвізового режиму був розпочатий 29 жовтня 2008 року. Проте, скільки триватимуть переговори з цього питання Ющенко не сказав, лише зазначив: «Йдеться не про рік або два».

2010. ПЛАН ДІЙ

Далі питання безвізу постало вже при президентстві Віктора Януковича. У лютому 2010 року Європарламент дав мандат Єврокомісії для підготовки «дорожньої карти» безвізового режиму для України. Настрої тодішнього президента були досить оптимістичні: «Не пізніше ніж за рік ми отримаємо безвізовий режим і отримаємо зону вільної торгівлі з Євросоюзом». 

Вже у листопаді 2010 року на брюссельському саміті Україна-ЄС був ухвалений План дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. Документ містив критерії двох рівнів, виконання яких з боку нашої держави мало сприяти запровадженню безвізового режиму з ЄС. Перша фаза - законодавча - передбачала приведення законодавства України у відповідність до стандартів Європейського Союзу у визначених Планом дій сферах. Друга фаза - імплементаційна - спрямована на забезпечення практичного виконання Україною оновленого законодавства на національному рівні.

2011. «ВІН СТАНЕ РЕАЛЬНІСТЮ ДО ЄВРО-2012»

У квітні 2011 року Янукович затвердив Національну стратегію з виконання Плану дій щодо візової лібералізації. Екс-президент сподівався, що безвіз буде вже до Євро-2012: «Окремо висловлю свої надії, що до проведення Євро-2012 безвізовий режим для України з боку Євросоюзу стане реальністю».

2013. ЧИ ГОТОВИЙ ЄС ВІДЧИНИТИ ДВЕРІ ЯНУКОВИЧУ?

У листопаді 2013 року під час Вільнюського саміту «Східного партнерства» Янукович навіть спробував тиснути на ЄС, вимагаючи запровадити безвіз для України: «Впевнений, що найбільш показовим кроком, який би свідчив, що ЄС насправді готовий відчинити для нас свої двері, стало б запровадження без зволікань безвізового режиму для громадян України».

Однак у 2013-му європейський вектор тодішньої влади різко змінився на проросійський і про безвіз забули.

2014. « …ЩОБ З СІЧНЯ 2015 УКРАЇНЦІ МОГЛИ ПОДОРОЖУВАТИ БЕЗ ВІЗ»

Після Революції Гідності у України знову з'явилась надія. Тодішня влада пообіцяла вже з січня 2015 року лібералізацію візового режиму. Навіть новообраний президент Петро Порошенко у своїй інавгураційній промові заявив: «Ми завершили перший етап і дуже швидко зможемо завершити другий, щоб вже з січня 2015 року українці мали можливість подорожувати без віз».

23 червня 2014 року Рада ЄС визнала, що Україна виконала перший етап імплементації та оголосила про перехід до другої, завершальної фази, де мають бути здійснені практичні кроки з імплементації законодавчих і програмних документів, забезпечено адаптацію національної практики до європейських стандартів.

2 жовтня 2014 року місія Євросоюзу, до складу якої увійшли експерти Європейської комісії та держав-членів ЄС, опублікувала звіт, в якому відзначила ефективну роботу України.

15 грудня 2014 року Євросоюз і Україна провели перше засідання Ради асоціації відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, за результатами якого було ухвалено повідомлення про прихильність спільній меті щодо запровадження безвізового режиму.

2015. ПЕРЕД ЗАПРОВАДЖЕННЯМ - СКАСУВАННЯ

16 грудня 2015 року Єврокомісія підтвердила виконання Україною всіх критеріїв Плану дій щодо візової лібералізації та 18 грудня 2015 року схвалила шостий і остаточний Звіт про виконання Україною Плану дій. Водночас Єврокомісія ухвалила рішення запустити процес скасування віз, посилаючись на обіцянку української влади завершити роботу над реформами.

18 лютого 2016 року парламент нарешті проголосував за останні антикорупційні закони, необхідні для безвізового режиму України з Європейським Союзом.

2016. ЩЕ РІК НА РОЗДУМИ

Лише 7 грудня 2016 року було оголошено про спільне бачення механізму призупинення безвізу між Україною та Європейським Союзом. 15 грудня усі глави держав-членів ЄС підписалися під рішенням саміту ЄС про те, що Україна виконала усі критерії візової лібералізації.

28 лютого 2017 року в результаті успішного тріалогу між Європарламентом, Єврокомісією та Радою ЄС представники цих інституцій уклали неофіційну домовленість щодо візової лібералізації для громадян України. 2 березня Рада Євросоюзу погодила це рішення.

2017. 521 ГОЛОС – «ЗА»

Нарешті, 6 квітня своє слово сказав Європейський парламент: 521 голосом «за» він підтримав надання безвізу Україні, а 26 квітня посли держав-членів Європейського Союзу підтримали рішення Європарламенту.

Далі, після голосування Ради міністрів закордонних справ ЄС, 17 травня це Рішення повинні підписати президент Європарламенту та представник головуючої країни (наразі це Мальта). Після того Рішення публікується в офіційному віснику ЄС. Як очікується, безвіз для українців почне працювати 11 червня.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-