МВС сподівається, що Інтерпол не шукатиме Яценюка за запитом Росії

МВС сподівається, що Інтерпол не шукатиме Яценюка за запитом Росії

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ сподівається, що Інтерпол не дасть Кремлю використати можливості та механізми організації для інспірованого російською стороною політичного переслідування Арсенія Яценюка.

Про це йдеться у заяві МВС.

Зазначається, що МВС України отримало копію звернення правоохоронних органів РФ до Генерального секретаріату Інтерполу в Ліоні із запитом про оголошення Арсенія Яценюка у міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції до РФ. Цей запит не є офіційним оголошенням Інтерполу Арсенія Яценюка у міжнародний розшук і підлягає вивченню на предмет відповідності Статуту та Правилам організації.

"Російські судово-правоохоронні органи буцімто видали ордер на арешт п. Яценюка, і обвинувачують його в, цитуємо, "участі в озброєній банді", "навмисному вбивстві двох або більше людей, скоєному за попередньою змовою групою осіб" та "замаху на навмисне вбивство двох або більше людей скоєний за попередньою змовою групою осіб", - йдеться у заяві.

Запит РФ до Інтерполу сформовано за ордером на арешт Яценюка, нібито виданим міським судом м. Єсентуки Ставропольського краю Російської Федерації 3 березня 2017 року. Російські слідчі буцімто підозрюють п. Яценюка в тому, що він, вогнем з автомату Калашнікова, буцімто вбив 30 та поранив 13 російських військовослужбовців під час бойових дій в місті Грозний Чеченської республіки. Це, на думку російського слідства, сталося, коли А.П. Яценюк нібито був “членом озброєної банди “Мрія” і разом з нею “брав участь в атаках на російських військових на військові підрозділи Росії на території “Президентського палацу”, площі “Мінутка”, та залізничної станції “Грозний” в період з 31 грудня 1994 по 2 січні 1995 року.

У міністерстві повідомили, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 20 квітня 2017 року звернувся з офіційним листом до генерального секретаря Інтерполу Юргена Штока, у якому викладено загальновідомі, більш ніж переконливі факти та аргументи, що свідчать про очевидну безпідставність звинувачень на адресу громадянина України Арсенія Яценюка. Він запевнив генсека Інтерполу в тому, що "Яценюк ніколи не бував у Чечні, не брав участі у жодних збройних конфліктах, у вказаний російськими слідчими період проживав, навчався й працював за місцем свого народження на території України".

Водночас Аваков наводить загальновідомі факти, які свідчать про незаконність і політично вмотивованість дій слідчих органів і органів правосуддя Російської Федерації. Згадується й про те, що правова позиція російського правосуддя, за наявною в МВС інформацією, базується на свідченнях, отриманих під тортурами від незаконно засуджених в РФ громадян України. Така оцінка дій Росії щодо Яценюка, наголошено в листі міністра, є офіційною публічною позицією держави України, зокрема, - позицією Міністерства закордонних справ України та Міністерства юстиції України. Так, Мінюст України офіційно звернувся до всіх демократичних країн та Європейського суду з прав людини з вимогою утриматися від визнання рішень, прийнятих російською владою і судами стосовно Яценюка.

"Міністерство сподівається, що з урахуванням положень статей 2 і 3 Статуту МОКП-Інтерпол, які суворо забороняють Організації вживати будь-яких заходів політичного, військового, релігійного або расового характеру з метою забезпечення політичного нейтралітету Міжнародної організації кримінальної поліції, Генеральний секретаріат та Комісія з контролю за файлами Інтерполу прийме до уваги позицію України і заборонить використання можливостей та механізмів Інтерполу для інспірованого російською стороною політичного переслідування Яценюка А.П.", - наголошується у заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-