Спецслужби РФ планували в Одесі акцію проти

Спецслужби РФ планували в Одесі акцію проти "утисків" болгар

Оновлено
Укрінформ
Українські правоохоронні органи запобігли запланованій спецслужбами РФ "акції протесту" в Одесі з боку нібито представників болгарської нацменшини, які нібито зазнають утисків в Україні.

Про це заявив на брифінгу у Києві начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Напередодні великодніх свят наша служба у взаємодії з іншими правоохоронними органами запобігла черговій провокації російської сторони, яка мала відбутися в Одеському регіоні. Зокрема, 13 квітня за фінансування Кремля та організації з РФ на території Одеси планувалося проведення фейкового протесту начебто болгарської етнічної національної меншини, яка проживає в Одеській області", - сказав він.

Представник СБУ наголосив, що акція будувалася на проблемі, якої насправді не існує, - йдеться про нібито утиски болгарської нацменшини в Україні. "Росія намагається цілеспрямовано зробити картинку, що в Україні нібито відбуваються постійні утиски нацменшин, що не відповідає дійсності", - зазначив Ткачук.   

За задумом російських спецслужб, учасники "протесту" мали пройти в Одесі ходою від пам’ятника поету Христо Ботеву до консульства Болгарії. При цьому для маніфестантів були заготовлені плакати, написані як болгарською, так і українською мовами. План-максимум російських спецслужб передбачав напад псевдонаціоналістів на мирну ходу з використанням фаєрів, щоб зробити відповідну картинку для російських ЗМІ.

"Організаторами цієї акції були ті самі люди, які намагалися спровокувати масові заворушення 31 березня у Львівській області, блокуючи трасу Львів-Рава Руська у контексті начебто утисків етнічних поляків в Україні", - повідомив Ткачук.

Головним організатором "акції протесту" був лідер радикальної громадської організації "Наждак" Микола Дульський, який зараз переховується в Росії. Координатор провокації прибув до Одеси з Харкова. Учасникам акції обіцяли по десять доларів на кожного.

Всього на акцію російською стороною було виділено 75 тис. грн та 510 доларів США.

Координаторів акції затримано. При цьому не було встановлено жодного етнічного болгарина серед десятків учасників акції, які були опитані правоохоронцями, зазначив представник СБУ.

Фото: corr-icps.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-