Реформа охорони здоров'я має об'єднати уряд, парламент і громадськість - Гройсман

Реформа охорони здоров'я має об'єднати уряд, парламент і громадськість - Гройсман

Укрінформ
Реформа охорони здоров'я має об'єднати уряд, парламент і громадськість заради проведення якісних змін у цій сфері.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на спеціальній нараді з питань медичної реформи за участі керівництва Міністерства охорони здоров’я, представників громадськості та депутатського корпусу, повідомляє Урядовий портал.   

"Маємо сформувати нову модель охорони здоров’я, аби запровадити нові якісні послуги. Те, що ми маємо сьогодні, це результат багаторічної нереформованості самої системи (охорони здоров’я - ред.). Було б добре, якби ми об’єдналися навколо розуміння медичної реформи", - сказав глава уряду.

Учасники наради обговорили основні положення кількох проектів законів, у тому числі про державні фінансові гарантії в сфері охорони здоров’я. Основною метою документів є зміна ситуації у системі фінансування, передусім первинної ланки надання медичної допомоги, зміна філософії фінансування, коли гроші виділяються на пацієнта, а не на лікарні, запровадження єдиних стандартів лікування з урахуванням міжнародного досвіду і системи тарифікації надання медичних послуг.

Представники МОЗ підкреслили, що, за підрахунками експертів, сьогодні в Україні близько 640 тис. сімей вважають імовірність хвороби одного з родичів "фінансовою катастрофою". Зміна системи фінансування охорони здоров’я дасть змогу суттєво знизити цей показник та запевнити громадян у тому, що в разі необхідності медична послуга їм буде надана і це не призведе до непосильних фінансових затрат.

У разі ухвалення якнайшвидше необхідних рішень на рівні уряду та парламенту дасть змогу вже в 2019 році забезпечити так званий базовий, гарантований державою пакет медичного забезпечення для громадян. Аби досягти цієї мети, учасники наради домовилися проводити збори з питань медичної реформи принаймні раз на місяць. 

Обговорені проекти законів будуть представлені на засіданні уряду 5 квітня та передані для подальшої дискусії у парламенті.

"Люди очікують від нас змін. Нам потрібно усвідомити те, що від нас залежить ухвалення рішення. Якщо нічого не робити, українці будуть вмирати, а українські лікарі так і будуть бідними. Об’єднаймо зусилля в цей історичний момент. Я готовий брати на себе відповідальність", -  підсумував Прем'єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-