"Блокада" змусила українські заводи платити "Л/ДНР" - Президент

Укрінформ
Вантажне сполучення з ОРДЛО слід було припинити, зокрема, й тому, що низка підприємств на тій території вже перереєструвалися через "блокаду" та почали платити податки в бюджети т.з. ДНР і ЛНР.

Про це заявив Президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після того, як ми побачили, що підприємства захоплені, що платежі до бюджету припинені, заробітна плата припинилася виплачуватися, ми побачили дві дії власників цих підприємств. Одні, дуже відповідальні – відмовилися від того, щоб перереєструватися в "ЛНР", "ДНР" чи Російській Федерації. Це, незалежно від прізвища цих людей, - позиція громадянина України, яку я шаную і поважаю", - сказав він.

За словами Президента, інші підприємства перереєструвалися: "І внаслідок блокади почали сплачувати гроші до так званих бюджетів "ЛНР", "ДНР", де-факто фінансуючи тероризм. Це  перші результати блокади: раніше платили в бюджет України, зараз платять в їх бюджети".

"Коли ми побачили, що ці підприємства намагаються функціонувати в такий спосіб, безумовно, ми не могли прийняти продукцію із захоплених, віджатих, крадених виробництв. І ситуація вимагала рішучих і швидких дій. І це перша мотивація, яка повністю забороняє переміщення товарів (а товари були в основному цих підприємств) через лінію зіткнення" - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня Рада національної безпеки й оборони України ухвалила рішення тимчасово припинити переміщення вантажів через лінію розмежування в зоні збройного конфлікту на Донбасі. 

Президент України Петро Порошенко заявив, що винятком мають бути лише гуманітарні вантажі українських і міжнародних гуманітарних організацій, ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста. 

Уряд має невідкладно розробити і запровадити план заходів із забезпечення безпечного і надійного функціонування паливно-енергетичного і металургійного комплексу України, проаналізувати негативний вплив на економіку та бюджет країни від тимчасового припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення та вжити заходів щодо його мінімізації.

Нагадаємо, від січня активісти, серед яких депутати Верховної Ради та люди, що називають себе ветеранами АТО, блокують деякі ділянки залізниці з вимогою припинити торгівлю з окупованими районами Донбасу. 

13 березня співробітники Служби безпеки України в зоні проведення АТО під час контрдиверсійні заходів в населених пунктах Торецькому, Щербинівка і Курдюмівка затримали 43 особи зі зброєю. У поліції Донецької області заявляли, що всіх затриманих "блокувальників" відпустили, жоден з них не мав тілесних ушкоджень.

У низці регіонів України відбулися акції протесту на підтримку "торгової блокади".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-