Росія атакувала фінансову інфраструктуру України вірусом TeleBots - СБУ

Росія атакувала фінансову інфраструктуру України вірусом TeleBots - СБУ

Укрінформ
Росія використала для кібератаки у грудні у 2016 року на державну фінансову інфраструктуру України складне шкідливе програмне забезпечення TeleBots.

Про це заявив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук на брифінгу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наша країна є основним об’єктом кібератак з боку РФ. Це не лише наша інформація, а й інформація наших колег. Як один з прикладів можу навести атаки, які відбулися у грудні 2016 року проти державної фінансової системи України, проти її ключових об’єктів, до яких входять Державне казначейство, Нацбанк, міністерство фінансів та інші банківські структури на території нашої держави. Крім того, шкідливе програмне забезпеченням нами було виявлено та нейтралізовано на інших державних підприємствах у грудні”, - сказав Ткачук.

Він зазначив, що спецслужбою в цей час було виявлено “новий механізм дистанційного керування вірусами”.

“Це клас APT вірусів, які безпосередньо розробляються саме для того, щоб вражати об'єкти критичної інфраструктури. Це не ті програмі коди, які ви можете знайти у широкому вжитку, які "гуляють" у Мережі і якими заражаються комп’ютери звичайних користувачів. Мова йде саме про віруси, на розробку яких витрачається велика кількість ресурсів для того, щоб заражати системи об’єктів критичної інфраструктури. Цей механізм... йому дана умовна назва TeleBots”, - сказав керівник апарату СБУ.

За його словами, шкідливий код було детально проаналізовано, і зараз можна сказати, що “цей програмний код розроблявся тими самими фахівцями, які причетні до розробки класу вірусів, що входять до такої родини, як BlackEnergy”.

“Як ви знаєте, раніше, у 2016 році об’єктом масованої атаки стала наша енергетична система - вірусом класу BlackEnergy були заражені деякі обленерго та інші об’єкти критичної інфраструктури. Програмні продукти - і TeleBots, і BlackEnergy - розроблялись одними і тими самими фахівцями. Різниця в тому, що TeleBots призначений для того, щоб атакувати об’єкти фінансової інфраструктури нашої держави”, - зауважив Ткачук.

Він також повідомив, що, за оперативними даними СБУ, до здійснення цих атак безпосередньо причетні не лише кадрові співробітники російських спецслужб, а й приватні ІТ-компанії, а також хакери - тобто злочинне середовище, яке активно діє на території РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-