У команді Трампа немає єдиної позиції щодо Росії - політолог

У команді Трампа немає єдиної позиції щодо Росії - політолог

Укрінформ
У команді обраного президента США Дональда Трампа немає єдиної позиції стосовно Росії, бо вона створювалася під інші завдання, але останні заяви окремих її представників свідчать про розуміння необхідності жорсткішого реагування на російську проблему.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Тарас Чорновіл.

"Команда Трампа створювалася під проблеми Північноамериканського континенту - це внутрішні проблеми США і пересування міграційних потоків на континенті, це його цікавіть. А поза Північною Америкою його цікавить Китай, він вважає, що має стати першим американським президентом, який реально кине виклик Китаю - це для нього дуже важливо. І його реально цікавить ІДІЛ, оскільки це та структура, яка своїми пальцями може добратися і до США. Більше його ніщо особливо не цікавило, і його команда створювалася під ці проблеми. А коли сьогодні для нього виникає необхідність визначатися з Росією і десь опосередковано з Україною, в цій команді немає єдиної позиції, бо вона не під це формувалася", - сказав Чорновіл.

На його думку, нова команда Трампа вже не зможе різко змінити жорстку позицію президента Обами щодо Росії. Водночас, вважає експерт, ми повинні приготуватися до того, що є рівень заяв, які американський істеблішмент толерує, і є рівень дій, які ним толеруватитися не будуть.

"Ну, прозвучить 21-22 січня така неймовірно гірка для нас "пігулка", як заява Трампа про перенавантаження відносин з Росією, про вибудовування мирного співіснування, про те, що тільки ідіот може втягуватися з Росією у чергову третю світову війну, чи щось подібне буде сказано. А за цим нічого далі не піде, тому що запущений механізм, який ініціював Обама і який підтримується всіма - і демократами, і республіканцями", - зазначив політолог.

У цьому контексті він зауважив, що спроба Трампа вдатися до якихось дій на захист Росії, по суті, означатиме підтвердження висунутих до нього звинувачень, які "тягнуть" на імпічмент. Він також спрогнозував, що навряд чи обраний президент США буде скасовувати якісь жорсткі кроки Обами стосовно Росії.

"Можливо, він (Трамп - ред.) не підпише закон, який зараз планують голосувати, щодо нових секторальних санкцій стосовно Росії, можливо, він буде з цим тягнути, але тоді в нього будуть дуже серйозні проблеми і серйозний тиск", - вважає Чорновіл.

Він також зазначив, що зараз "добра половина" республіканської більшості зацікавлена в усуненні Трампа, тому що є віце-президент Майкл Пенс, який, на відміну від Трампа, їм більше зрозумілий, тож навряд чи обраний президент США переступатиме певну межу.

Стосовно позиції команди Трампа, на думку політолога, останні заяви її окремих представників свідчать, що там уже "всім стало зрозуміло, що Росія для них дуже серйозна проблема, на яку треба  реагувати у якийсь жорсткіший спосіб". 

Підсумовуючи, Чорновіл зауважив, що у випадку з Гілларі Клінтон ми знали, що є спадковість і більш-менш зрозуміла логіка, а зараз "логіки  не буде, а буде шарпання".

"Для нас це проблемно. Плюс президент або віце-президент США традиційно "стоїть за спинами" переговірників у "нормандському форматі". Але весною "нормандський формат" розбавиться новообраним президентом Франції, і якщо з Меркель Україна вибудувала чудові стосунки, то після виборів у Франції у переговорах можлива ситуація "два на два", а це - глухий кут. А на той момент новий президент США навряд чи буде готовий занурюватися в цю історію і починати активно діяти, як це робив Обама в останні місяці", - резюмував Чорновіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-