Туск: ЄС зробив усе для «спасіння» асоціації з Україною, далі - справа за Нідерландами

Туск: ЄС зробив усе для «спасіння» асоціації з Україною, далі - справа за Нідерландами

Укрінформ
Відповідальність за ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС нині лежить виключно на Нідерландах.

Про це заявив Президент Європейської ради Дональд Туск за результати саміту ЄС у четвер у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми зробили все, щоб бути допомогти спасінню Угоди про асоціацію, яка нині вже ратифікована 27 країнами-членами та Європарламентом. Ми ухвалили юридично зобов’язуюче рішення з метою сприяння ратифікації у Нідерландах. Це рішення стосується усіх занепокоєнь, висловлених голландськими виборцями. Нині відповідальність лежить на Нідерландах щодо ратифікації», - сказав Туск.

Він наголосив, що завершення ратифікації Угоди є надзвичайно важливою не лише для України, але й для геополітичної відповідальності ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер лідери Євросоюзу погодили запропоновані Нідерландами пропозиції щодо умов завершення ратифікації у країні Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Європейська рада у спеціальному Додатку до свого рішення написала, що він має юридичну силу для усіх 28 країн-членів, але набуде чинності лише тоді, коли Нідерланди ратифікують Угоду про асоціацію, і ЄС загалом завершить процес ратифікації.

Йдеться про роз’яснення таких питань, які, нібито, викликали занепокоєння у голландському суспільстві за результаті референдуму. Зокрема, про те, що Угода надає членство України в ЄС; зобов’язує надавати Києву військову допомогу; зобов’язує надавати Україні фінансову допомогу із бюджету ЄС та дозволяє вихід українським громадянам на ринок праці Співтовариства.

Слід наголосити, що жодного із цих «занепокоєнь» текст Угоди про асоціацію Україна-ЄС не містить.

Досягнуте рішення не передбачає внесення змін до Угоди та, фактично, має бути суто внутрішнім документом для самих Нідерландів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-