Гройсман обіцяє

Гройсман обіцяє "поставити всіх на місце" за саботаж на ринку ліків

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман поставив перед новопризначеним головою Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Наталією Гудзь завдання забезпечити встановлення справедливих цін на ліки в Україні з 1 січня.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Зараз завдання - референтне ціноутворення, реімбурсація, реєстрація ліків і підтримка нашого вітчизняного виробника. Ці чотири завдання є базовими, і результат має бути дуже чітким, його можливо відчути: з 1 січня має відбутися зниження ціни на лікарські препарати... Є дві вимоги, нормальні для будь-якої людини, - це справедлива ціна на ліки, яка має бути нижча, ніж вона є сьогодні, і це якість", - сказав Гройсман.

Також Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради закон, що спрощує реєстрацію ліків. Голова уряду зауважив, що під час ввезення і реєстрації ліків в Україні завжди були зловживання, корупція та хабарництво, що спричиняло завищення цін та ввезення ліків невисокої якості. 

"Друге завдання, яке я ставлю перед вами (Держлікслужбою - ред.), щоб питання реєстрації ліків було абсолютно спрощене, і ми змогли отримати можливості наявності в Україні ліків за справедливими цінами і високої якості", - наголосив Гройсман.

Раніше уряд прийняв низку рішень, спрямованих на зниження цін на лікарські засоби в Україні та дерегуляцію фармацевтичного ринку - запровадження механізму реімбурсації (компенсації вартості) на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми з 1 січня 2017 року, а також введення референтного ціноутворення, що сприятиме встановленню справедливих цін на ліки в Україні.  Також спільно з командою Міністерства охорони здоров'я було проведено низку зустрічей із представниками фармацевтичного бізнесу, імпортерами, дистриб'юторами та виробниками. 

У цьому контексті Гройсман зазначив: "Рішення - доведені, хто не буде виконувати, буде саботувати. Якщо він буде саботувати - ми маємо усі інструменти і важелі впливу, поставити усіх на місце".

Голова уряду повідомив, що у січні будуть підбиті перші підсумки з питань, де відбулося зниження цін на ліки, де були допущені зловживання і які засоби покарання були впроваджені.

Окремо Гройсман закликав нового керівника Держлікслужби звернути особливу увагу на українських виробників та створити належні умови для виробництва якісної лікарської продукції в Україні.

30 листопада на засіданні уряду було прийнято рішення про призначення Наталії Гудзь головою Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Розпорядженням Кабінету Міністрів про призначення керівника Держлікслужби встановлено випробування строком на два місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-