Законопроект щодо КСУ направили до Венеціанської комісії

Законопроект щодо КСУ направили до Венеціанської комісії

Укрінформ
Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) надасть висновок щодо проекту Закону України «Про Конституційний суд України», розроблений Радою з питань судової реформи. 

Після попереднього ознайомлення з текстом законопроекту експерти комісії провели робочу зустріч з представниками Робочої групи, яка розробляла законопроект «Про Конституційний суд України», та Секретаріатом Ради з питань судової реформи, інформує прес-служба Глави держави.

Як зазначається, заступник глави Адміністрації Президента України та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов подякував експертам Венеціанської комісії за плідну співпрацю та допомогу при розробці ключових для України законів у сфері правосуддя.

«Професійний, ефективний та політично незалежний Конститутивний суд – це та мета, яку ставили собі члени Робочої групи українські вчені-конституціоналісти, розробляючи цей законопроект. І зараз ми очікуємо на висновок Венеціанської комісії щодо нього, з урахуванням українських реалій та того міжнародного досвіду, який мають наші європейські партнери», - підкреслив він.

Почесний президент Венеціанської комісії Ганна Сухоцька зазначила: «Комісія була серйозно залучена до роботи Конституційної комісії під час розробки проекту змін до Конституції щодо правосуддя, і ми вітаємо можливість обговорити проект закону, який регулює діяльність Конституційного суду».

Зокрема, законопроект «Про Конституційний суд України» передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів Конституційного суду. На рівні профільного закону пропонується впровадити реалізацію додаткового механізму захисту прав і свобод громадян – інституту конституційної скарги, який полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ із конституційною скаргою, якщо вважатиме, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-