Яценюк і Меркель поговорили про Трампа

Яценюк і Меркель поговорили про Трампа

Укрінформ
Екс-прем’єр-міністр України Арсенiй Яценюк упевнений, що як Німеччина, так i нова адміністрація США продовжать підтримку нашої держави.

Про це вiн сказав, вiдповiдаючи на запитання кореспонденту Укрiнформу пicля зустрiчi з канцлером ФРН Ангелою Меркель у Берлiнi в понедiлок.

"Персонально канцлер Ангела Меркель і німецький уряд стоять на форпості захисту України – як дипломатичного, так і політичного, фiнансового", - заявив Яценюк.

Вiн нагадав, що уряд ФРГ виділив значні ресурси для України і підтримує політику санкцій проти Російської Федерації до того моменту, доки Росія не забереться з території України. Росія незаконно анексувала Крим, вона відправила свої війська в Донецьк і Луганськ i не забралась з України.Це означає, що санкції повинні діяти, підкреслив Яценюк, висловивши сподівання, що вони будуть продовжені в грудні поточного року.

Політик каже, що не вiдчуває тиску з боку нiмецього уряду на Київ у контекстi Мiнських домовленостей, адже "дискусія про Мінськ наштовхується на те, що Росія просто не хоче його виконувати".

Яценюк також зазначив, що не бачить жодної небезпеки щодо майбутнього президентства у ФРН нинішнього глави МЗС Франка-Вальтера Штайнмайєра (кандидатуру якого пiдтримала, нарештi, й Меркель):  "Адже міністр закордонний справ Німеччини - член коаліції, де Ангела Меркель прем’єр-міністр. Вони завжди спільно та узгоджено діяли по українському питанню, в тому числі і в питанні санкцій. "Думаю, що така політика продовжиться".

Екс-прем’єр висловив переконання, що партії провладної коаліції візьмуть активну участь у тому, щоб внесена до бундестагу резолюція про історичну відповідальність Німеччини перед Україною, яка передбачає як політичну, так і економічну допомогу Україні, була проголосована.

Яценюк визнав, що за сучасних реалій зовнішня політика Німеччини, Європейського Союзу повинна бути узгодженою з зовнішньою політикою нової адміністрації президента Сполучених Штатів Америки.

Нагадавши, що сам нещодавно повернувся зі США після зустрічі з віце-президентом Байденом, Яценюк зауважив, що США – це країна, яка має стабільні і стійкі інститути, це одна з найдовших конституційних демократій світу, це країна, яка базується на дуже чітких принципах.

"Одним з таких принципів була завжди двопартійна підтримка України: i демократи, і республіканці завжди одностайно голосували за всі питання, що стосувалися підтримки України як по санкціях, так і по наданню нелетальної зброї, так і по наданню фінансових гарантій і фінансової допомоги", - зазначає політик.

Новообраний президент Трамп представляє Республіканську партію США, ця партія має свою програму, свої принципи, ця партія завжди підтримувала Україну, сказав Яценюк, висловивши сподівання, що в Сполучених Штатах політика по відношенню до української незалежності буде незмінною і базуватиметься на двопартійний підтримці.

"Я переконаний, що вільний світ буде стояти на цінностях демократії, свободи, які передбачають захист України та нашої територіальної цілісності та нашої незалежності", - резюмував колишнiй очiльник уряду.

На запитання, чи вiн збирається повертатися у велику політику, Яценюк заявив: "Для того, щоби повернутися, з неї треба вийти. Я з неї не виходив!".

Фото: Укрінформ, НФ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-