Сюмар побоюється зриву реформи суспільного мовлення

Сюмар побоюється зриву реформи суспільного мовлення

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар висловила побоювання, що у зв'язку зі звільненням Зураба Аласанії з посади голови НТКУ впровадження суспільного мовлення в Україні може зірватися.

Таку думку вона висловила у середу на засіданні Кабміну, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У зв'язку із заявою Зураба Аласанії є велике побоювання, щоб реформа не зірвалась. Ми 15 років боролися за суспільне мовлення, ухвалили відповідне законодавство. І якщо у нас не буде незалежних ЗМІ, олігархи будуть визначати, хто буде в телевізорі і кого підтримуватимуть люди, тому це принципове питання",- зауважила Сюмар.

За її словами, реформа суспільного мовлення гальмується спротивом системи. "Нібито є закон, нібито є політична воля і вона заявлена, але бюрократичні процедури нам гальмують сьогодні процес", - сказала вона.

У цьому контексті Сюмар зауважила, що статут НТКУ має бути затверджений якнайшвидше, і Комітет зі свободи слова готовий погодити всі нюанси, які виникають щодо статуту, з тим, щоб упродовж місяця цей статут з'явився.

Сюмар зауважила, що якщо до нового року це не буде зроблено, то на рік відкладеться реформа: "А цього робити ніяк не можна".

Сюмар попросила підтримки уряду для того, щоб віднайти кошти, аби забезпечити відповідно до закону фінансування суспільного мовлення. "А це виробництво, це контент, це те, що люди дивляться", - сказала вона.

У свою чергу, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв сприяти впровадженню суспільного мовлення. Гройсман заявив, що "наш обов'язок довести цю справу до логічного завершення, і ми готові на повну взаємодію з парламентським комітетом для ухвалення необхідних рішень".

Він також погодився з думкою Сюмар, що система чинить опір: "Я це відчуваю".

У свою чергу, Сюмар висловила надію, що "цей уряд стане тим урядом, який впровадить суспільне мовлення".

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів погодив звільнення Зураба Аласанії з посади генерального директора Національної телекомпанії України. Напередодні Аласанія написав заяву на звільнення за власним бажанням з посади голови телекомпанії. Він пояснив своє рішення, зокрема, проблемами з бюджетом конкурсу "Євробачення" та бюджетом майбутнього суспільного мовника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-