«Розумна Сила» озвучила «єдиний правильний шлях» для України

«Розумна Сила» озвучила «єдиний правильний шлях» для України

Укрінформ
Україна має обрати нейтральність як зовнішньополітичний статус і закріпити його у Конституції.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі у середу висловив член колегії генеральної ради політичної партії «Розумна Сила» Дмитро Мороз.

«Розумна Сила» вважає, що Україна має бути нейтральною у своєму зовнішньополітичному статусі. В чому перевага такого статусу для України? Ми хочемо жити у мирі і достатку. Для цього ми маємо подивитися на наших сусідів і партнерів, на ті кращі країни, з якими ми готові йти до майбутнього. Це такі країни, як Австрія, Швеція, Швейцарія.  За таким статусом у цих країнах стоїть мир. Тому й ми хотіли б, щоб наша країна і всі наші громадяни жили у мирі», - сказав Мороз.

Він зазначив, що цей статус потрібно закріпити саме в Конституції. 

«В якому вигляді для України має бути визначений зовнішньополітичний статус? На моє переконання, саме в Конституції, оскільки це є основний закон нашої держави. Так сталося, що за всю нашу 25-річну історію це питання чітко не було визначено. Ніхто з політиків попередніх урядів не потурбувався про те, щоб у Конституції закріпили зовнішньополітичний статус, який би дозволив нашим партнерам дивитися на нас як на суб'єкт геополітики. Тож Конституція має визначати волю народу щодо зовнішньополітичного статусу», - наголосив Мороз.

Він додав, що закріплення нейтрального зовнішньополітичного статусу України дасть змогу уникнути маніпулювання політиками настроями і свідомістю всередині українського суспільства.

«Закріплення цього статусу в Конституції не дозволило б нашим політикам і зовнішнім партнерам маніпулювати настроями нашого громадянського суспільства, його свідомістю.  Вони будуть зобов'язані враховувати волю народу і йти тим шляхом, який народ визначив у Конституції України», - підкреслив Мороз.

На його думку, закріплення нейтралітету України в Конституції також дозволило б прийти до внутрішнього заспокоєння в державі та інтегруватися у світову спільноту.

«Нейтралітет дозволив би прийти нам до внутрішнього заспокоєння, інтегруватися, побудувати мирну економіку. Тому закріплення нейтралітету України як зовнішньополітичного статусу - це єдиний правильний для нас шлях», - переконаний Мороз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-