Верховний суд РФ розглядає апеляцію на вирок Карпюку та Клиху

Верховний суд РФ розглядає апеляцію на вирок Карпюку та Клиху

Політв’язні
Укрінформ
У Верховному суді Росії почався розгляд апеляції у справі українських політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. На засіданні кажуть про тортури над засудженими і тиск на присяжних.

Про це повідомляє Радіо Свобода

"Я - жертва курортного сезону в Криму. У Чечні не був. Нас тут тримають за допомогою ФСБ для отримання "викупу". Тут (в Чечні - ред.) можна проводити такі тортури, влаштовувати такі фестивалі, які в Москві неможливі", - сказав Клих.

Адвокат Марина Дубровіна попросила звернути увагу на тортури, яким піддався Клих, "сліди, які неможливо приховати": "Ми неодноразово нагадували про неприпустимість використання показань, отриманих за допомогою фізичного тиску".

Станіслав Клих також заявив: "Я не хочу, щоб мене асоціювали з УНО-УНСО і якимись організаціями. Так можна весь істфак (де він навчався - ред.) асоціювати. Мене тут уже кілька років тримають, ніяких перспектив немає. Можливо буде обмін. Ніякої надії на об'єктивний розгляд справи вашим судом немає".

Свою заяву зробив і Микола Карпюк: "Я був позбавлений можливості брати участь в процесі у Грозному (суддя видаляв його із залу суду - ред.). Чеченський суд ніби оголосив екстериторіальність від закону і справедливості. Тут "закон" - це те, що скаже офіцер ФСБ".

Адвокати Докка Іцлаев і Марина Дубровіна особливо вказали на приклад тиску на присяжних - репортаж ДТРК Грозний про винність Карпюка і Клиха.

Клих і Карпюк беруть участь в засіданні суду по відеозв'язку з Грозного.

Як повідомлялося, лідера Української національної асамблеї (УНА) Миколу Карпюка було затримано в Росії у березні 2014 року. Українського журналіста Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території РФ.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні виніс їм вирок - обох визнали винними в участі в бойових діях на боці Республіки Ічкерія у 1990-х і засудили до 22,5 і 20 років колонії відповідно. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а їх зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому 2016 року російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Карпюка і Клиха політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-