25 жовтня: найголовніше за день

25 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Гройсман підтвердив, що зарплату нардепам не підніматимуть. ЄС не вірить Росії у «справі Сущенка». Луценко передав «Велику справу проти Януковича» підлеглому Горбатюка – Дмитру Басову.

04.45

Битва за Мосул. Міноборони США каже, що все йде за планом

У Міністерстві оборони США вважають успішним розвиток операції зі звільнення міста Мосул іракськими силами безпеки, курдськими загонами Пешмерга за підтримки Міжнародної коаліції. Про це заявили в Пентагоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Бій за повернення контролю над Мосулом від ІДІЛ засвідчив гарні початкові успіхи, все відбувається за планом, американські консультанти продовжують працювати разом з іракськими силами, надаючи консультації за лінією фронту з мобільних штабів", - зазначили в американському військовому відомстві.

Як пояснили в міноборони, Мосул є найбільш захищеним у фортифікаційному плані містом в Іраку. Бойовики ІДІЛ обладнали його перешкодами - бетонними загорожами, уступами, траншеями, мінними полями.

У Пентагоні констатували, що ІДІЛ поступається територією, в той час як визвольні сили продовжують своє просування до Мосула. При цьому не виключається застосування терористами смертників, підриву автомобілів, начинених вибухівкою, підпалу будівель.

«Укрінформ»: Кільце коаліційних сил навколо Мосула стискається. Звільнено вже 800 квадратних кілометрів та безліч населених пунктів. Визволення головного міста ІДІЛ в Іраку може відбутися малою кровю, якщо ісламісти погодяться на коридор для відступу в Сирію. У гіршому випадку битва за Мосул ризикує перетворитися на тривале і кровопролитне протистояння на вулицях міста.

11.30

Справа Сущенка. В ЄС не вірять у звинувачення РФ

Європейський Союз вкотре засудив затримання у Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. Про це сказав у вівторок, виступаючи на міжнародній конференції «Безпека журналістів в Україні. Припинення безкарності» голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

«Ми засуджуємо затримання кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в Москві, якого обвинувачують у шпигунстві. Ми не довіряємо цим звинуваченням», - сказав Мінгареллі.

«Укрінформ»: Минув майже місяць з моменту затримання Романа Сущенка, а ми не знаємо жодних подробиць звинувачень висунутих проти нього. За словами адвоката українського журналіста, влада РФ прикривається у цій справі «державною таємницею» і не дає жодних пояснень. Через це Сущенко не може отримати і статус політичного в’язня. Єдиний вихід у цій ситуації – тиск на російську владу.

12.40

Нардепам зарплати не підвищуватимуть. Гройсман заявив, що на це немає грошей в бюджеті

Ідея щодо підвищення зарплат народним депутатам України, скоріш за все, належить кільком парламентаріям, які вирішили швидко вирішити це питання. Але на це  грошей в бюджеті немає. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман журналістам після відкриття програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За великим рахунком, це ініціатива низки депутатів, які вирішили, що можуть прийти на бюджетний комітет та відстояти свою позицію», - сказав Гройсман.

Він вкотре наголосив, що це рішення приймалося Верховною Радою без узгодження з Кабміном. «Мені дуже прикро, що так все вийшло», - сказав очільник уряду.

«Укрінформ»: Гройсман вкотре заспокоїв суспільство – ніхто не збирається підвищувати зарплати нардепам до 40 тисяч. Принаймні, поки що. Премєр вдало використав момент і нагадав, що не може збільшувати витрати на парламент, не збільшивши спочатку зарплати вчителям та лікарям. Хоча як буде насправді, подивимось за два тижні під час повторного розгляду держбюджету на 2017 рік.

13.15

До кінця року в Україні відремонтують усі дороги смерті. На нові шляхи грошей немає

В Україні майже всі дороги зруйновані та небезпечні, проте держава на сьогодні не може собі дозволити будівництво нових доріг, а лише ремонтує найбільш зруйновані автошляхи - так звані дороги смерті. Про це в інтерв'ю ТСН розповів міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

"Попередній уряд – уряд Яценюка – акумулював велику кількість коштів, близько 19 мільярдів гривень, які цього року були спрямовані на дороги. Результат ми бачимо – дороги активно ремонтуються. Будівництво нових ми собі дозволити не можемо, бо ми нині в такому стані, що 170 тисяч кілометрів по всій країні, на яких треба відновити хоча б можливість проїзду для автотранспорту", - сказав Омелян.

"Ми обрали так звані дороги смерті, які були вщент зруйновані – цього року відремонтуємо їх. Ми обрали ключові напрямки по всій країні. Водночас ми відновили вантажний контроль на дорогах, бо багато в чому дороги завдячують своїм станом перенавантаженню фур, які вбивають дороги", - розповів Омелян.

За його словами, аби відновити українські дороги, необхідно на це виділяти 50-60 мільярдів гривень на рік.

«Укрінформ»: Чесно кажучи, є великі сумніви, що до кінця року встигнуть відновити усі проблемні шляхи. Тим більше, Омелян сам сказав, що на рік потрібні 60 млрд, а в уряду є лише 19. Ситуація має змінитися 3 листопада, коли ВР може прийняти закон про створення Дорожнього фонду. Його наповнюватимуть за рахунок надходжень з митниці та акцизу з пального і кошти йтимуть на ремонт і будівництво доріг.

13.40

План Суркова з дестабілізації на Закарпатті. Москаль вважає його халтурою або фальшивкою

Або російські спецслужби не розбираються в ситуації на Закарпатті, або оприлюднене листування помічника президента РФ Владислава Суркова - фальшивка. Про це заявив голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль, повідомляється на його офіційному сайті

«План дестабілізації на Закарпатті, оприлюднений хакерами начебто з електронного листування помічника Путіна, абсолютно нереальний, оскільки не відповідає тому, що насправді відбувається на Закарпатті. Сам текст написано безграмотно з численними граматичними та фактичними помилками, наведені дати виконання завдань, які давно минули, роль русинства занадто перебільшена, названі організації, яких взагалі немає в природі, приплетені якісь румунські русини, які ніколи не існували, й таких дурниць - маса. Тому або цей план складали люди, які не розбираються в ситуації на Закарпатті й, намагаючись вислужитися перед керівництвом Росії, подають йому спотворену картину, або ж це грубо сфабрикована фальшивка», -  наголосив  Москаль.

За його словами, ні в кого немає сумнівів у тому, що російські спецслужби працюють на Закарпатті, використовуючи певну частину русинів. Однак розхитати ситуацію вони неспроможні.  

«Укрінформ»: До оприлюднених хакерами «листів Суркова» є багато запитань. Сподіваємось, спецслужби дадуть їм оцінку. Що ж стосується федералізації Закарпаття і ролі в цьому русинського руху, то це марні плани. Ніхто не дозволить створювати квазідержаву на кордоні з ЄС. Також в регіоні ніколи не було реальних сепаратистських настроїв. Вплив маргінальних проросійських партій тут мізерний.

14.05

ЄС закриває свої ринки для продукції українських аграріїв. На думку міністра, там бояться конкуренції

Українська сільськогосподарська продукція дуже конкурентоздатна на ринку Європейського союзу, тому Європа ставить максимум бар’єрів, щоб українську продукцію туди не пустити. Про це на телеканалі ICTV заявив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий, інформує прес-служба Мінагропроду.

Так, за словами міністра, курятина та яйця з України нижчі за собівартістю, але нічим не поступаються за якістю європейським. «Тому Європа і закриває свої ринки. Там, де можна ці ринки посунути, нам це вдається», - говорить міністр.

«Укрінформ»: Говорячи про посунуті ринки, Тарас Кутовий, вочевидь, мав на увазі додаткові квоти від ЄС на кукурудзу, пшеницю, мед, крупи, томати. Втім, навіть цих додаткових 200 млн доларів мало для українських виробників с/г продукції. Вихід один – продовжувати «наступ» на ЄС і  шукати нові ринки в Азії та Африці.

15.50

Велика справа проти Януковича. Її доведе до кінця один з підлеглих Горбатюка

Новостворене управління Генпрокуратури, яке займатиметься розслідуваннями щодо колишнього президента Віктора Януковича та його найближчого оточення, очолить Дмитро Басов. Про це на брифінгу у вівторок заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, передає кореспондент Укрінформу.

"Управління очолить підлеглий Горбатюка, який працює там уже півроку. Це Дмитро Басов", - сказав він. Басов займає посаду заступника начальника Департаменту спеціальних розслідувань з 7 червня 2016 року. Також він входив до складу слідчої групи з розслідування розстрілів на Майдані 2014 року.

«Укрінформ»: Сьогодні важко сказати чим реально вмотивоване рішення Луценка передати справу проти Януковича новоствореному управлінню ГПУ. Офіційно причина в розбіжностях між Луценком та головою Управління спецрозслідувань Горбатюком. Луценко хоче заочний процес, а Горбатюк – лише очний, а він малоймовірний. Фахівці вже попереджають, що передача справи новому управлінню може її розвалити.

16.10

Закон про вибори на Донбасі. На думку Гопко, ВР зможе говорити про це лише після двох місяців реального перемиря

У Верховній Раді не зможуть говорити щодо закону про вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей, поки в регіоні не буде реального перемир'я хоча б упродовж двох місяців. Про це голова парламентського Комітету з закордонних справ Ганна Гопко заявила в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу у ФРН.

"Ми чітко сказали: поки не буде розроблено "дорожню карту" (виконання Мінських домовленостей – ред.), поки ми не побачимо на місцях реального прогресу, який мав би розпочинатися з припинення вогню хоча б на 60 днів, немає у парламенті за умов такого низького, взагалі втраченого рівня довіри до російської сторони, навіть можливості починати розмови про вибори", - сказала Гопко.

Депутат підтвердила, що останні півтора місяці чинився "надзвичайно великий тиск" на українську сторону в питанні законодавства, однак, він зменшився за два тижні до берлінської зустрічі "нормандської четвірки" на вищому рівні. Це вона пояснює тим, що Київ чітко заявив, що саміт можливий лише за умови пріоритетності питань безпеки і гуманітарного блоку.

«Укрінформ»: Дуже добре, що в Раді є чітке розуміння ситуації – без зрушень у питаннях безпеки немає змісту говорити про вибори на Донбасі. При цьому на мирне урегулювання повинно піти набагато більше часу ніж про це говорять прихильники виборів. Без війни має пройти років 5, аби Донбас був готовий до справжніх, а не маріонеточних проросійських виборів.

17.00

Україна покращує умови для бізнесу. Порошенко заявив, що ми піднялись в рейтингу Doing Business

Україна піднялася у щорічному рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку Doing Business на 80 сходинку. Про це заявив у вівторок Президент України Петро Порошенко під час відкриття засідання Національної ради реформ, на якому планується обговорити удосконалення податкової системи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наскільки мені відомо, через півтори години Світовий банк оприлюднить Doing Business рейтинг на 2017 рік від World Bank Group. Ми отримали ці результати, які сьогодні будуть оприлюднені... У 2011-2013 роках Україна знаходилася 149-152 місці. На сьогоднішній день позиція України буде 80", - повідомив він.

Президент зазначив, що, зокрема, за показником оподаткування Україна піднялася з 107 на 84 місця. "Захист інвесторів - Україна піднялася на 18 сходинок, забезпечення виконання контрактів - на 17 сходинок. Але загальне, двократне, підвищення України - це є оцінка тих зусиль, які ми спільно докладаємо для того, щоб проводити реформи в Україні", - заявив Порошенко.

«Укрінформ»: Підйом України в цьому авторитетному рейтингу прогнозувався ще місяць тому. Причина – вдала реформа в сфері надання адміністративних послуг. До речі, рейтинг Doing Business це ще й сигнал для потенційних інвесторів. Кожен пункт зростання приносить країні 500-600 млн доларів інвестицій. 

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-