Верховний суд РФ завтра може поставити крапку в справі Карпюка та Клиха

Верховний суд РФ завтра може поставити крапку в справі Карпюка та Клиха

Укрінформ
Представник команди адвокатів українських політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха Ілля Новіков нагадав, що 26 жовтня у Верховному суді РФ – розгляд апеляції.

Про це Новіков повідомляє у Фейсбуці.

"Завтра о 10 ранку у Верховному суді РФ буде слухатися апеляція на вирок українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху. Ми просимо всіх, хто стежив за цією справою, особливо журналістів і дипломатів, і політиків, прийти і бути присутнім на засіданні. Всіх, хто хоче прийти на апеляцію чекаємо завтра до 9:30 на Поварську, 15", – пише Новіков.

Він також нагадав, що після рішення Верховного суду РФ вирок буде вважатися таким, що набрав чинності, а це означає "перехід до безпосереднього лобіювання звільнення Миколи та Стаса по моделі Савченко-Солошенко-Афанасьєва".

Окремо адвокат звернувся до екс-прем'єра Арсенія Яценюка. Під час тортур Карпюка та Клиха змусили дати свідчення, що Яценюк нібито брав участь у першій Чеченській війні. "Раз вже так вийшло, то саме Яценюку з усіх українських політиків найбільше доречно було б зараз включитися в кампанію на підтримку Карпюка та Клиха, яку нам належить вести в найближчі місяці в Європі і в США. Але я не знайомий з ним особисто. Іван Крулько та Борислав Береза - в першу чергу вас прошу передати це Арсенію Петровичу", - звертається адвокат.

Українська активістка Марія Томак заявила про акцію, приурочену до цієї події: "Ми завтра на 10 ранку запустимо в мережі флешмоб, щоб нагадати про цю подію. Запрошую усіх приєднуватися. Можна просто фотографуватися з табличками, словами підтримки для Миколи та Станіслава і викладати у себе на сторінці з хештегами #freeKarpyuk #freeKlykh #LetMyPeopleGo".

Як повідомлялося, лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карпюк був затриманий в Росії у березні 2014 року. Українського журналіста Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території РФ.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні виніс їм вирок – обох визнали винними в участі в бойових діях на боці Республіки Ічкерія в 1990-х і засудили до 22,5 і 20 років колонії відповідно. Обидва заперечують свою провину та заявляють, що були незаконно затримані, а їх зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому 2016 року російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Карпюка та Клиха політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-