Експертиза показала, що Клих психічно здоровий - правозахисниця

Експертиза показала, що Клих психічно здоровий - правозахисниця

Укрінформ
Судово-психологічна експертиза ув'язненого в Росії Станіслава Клиха показала, що він психічно здоровий і може брати участь у суді.

Про це заявила російська правозахисниця Зоя Свєтова в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Його психіка була дуже сильно порушена. Можна говорити про те, що він з'їхав з глузду. І найбільше мене вражає, що в СІЗО Грозного, де за наполяганням адвокатів проводилася судово-психологічна експертиза, яка постановила, що нічого страшного з ним немає, що він може утримуватися в СІЗО, що він може брати участь у судовому засіданні", - сказала Свєтова.

Вона розповіла, чому цікавиться долею українського ув'язненого в РФ.

"Чому я так цікавлюся долею Станіслава Клиха? До мене кілька років тому, як тільки заарештували Стаса, звернулася його мама, щоб я знайшла його в одному з російських СІЗО. І я робила багато запитів, підключала багатьох правозахисників, державного омбудсмена - і ніхто не міг його знайти. Буквально дивом вдалося його знайти в СІЗО П'ятигорська, я попросила Марину Дубровіну (нині адвокат Клиха - ред.) туди поїхати", - зазначила правозахисниця.

За її словами, Марина Дубровіна після першої ж зустрічі з Клихом повідомила, що Стаса дуже сильно катували.

"Тепер це вже відомо, опубліковано його свідчення про те, що його страшно катували, змушуючи зізнатися у найстрашніших злочинах, яких він не скоював. Він говорив про зовсім жахливі тортури. По-моєму, йому струм приєднували до статевих органів, його підвішували, йому щось кололи, в результаті він визнав все", - повідомила Свєтова.

За її словами, зрозуміло, що він не симулює і його не можна тримати у в'язниці, його не можна судити.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Свєтова в інтерв'ю Радіо Свобода заявила, що український політв'язень у Росії Станіслав Клих перебуває у дуже тяжкому стані і потребує невідкладної меддопомоги. На її думку, зараз "необхідно провести судово-психіатричну експертизу Клиха в Інституті імені Сербського, необхідно якнайшвидше відправити його на батьківщину, покласти там у психіатричну лікарню". Свєтова назвала Клиха "страшною жертвою цих репресій Росії по відношенню до українських громадян".

Раніше Клих в суді відмовився від адвоката і попросив собі у захисники російського співака Стаса Михайлова. Адвокат Дубровіна вважає, що заяву про відмову від її послуг Клих зробив через "психічний розлад".

Верховний суд Чечні 26 травня виніс обвинувальний вирок, яким визнав українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха винними в участі в бойових діях на боці чеченських сепаратистів у 1990-х роках. Карпюка засудили до 22,5 років колонії, Клиха - до 20 років колонії.

Верховний суд Росії розгляне апеляції на вироки засуджених в РФ Карпюка та Клиха 26 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-