Лутковська звернулася до омбудсмена РФ з приводу затримання Сущенка

Лутковська звернулася до омбудсмена РФ з приводу затримання Сущенка

Документ
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з проханням взяти на контроль справу затриманого кореспондента агентства «Укрінформ» Романа Сущенка

Як мовиться в повідомленні апарату українського омбудсмена, у своєму листі Лутковська закликала перевірити стан дотримання його прав і свобод, зокрема на консульсько-правову допомогу, а також умови його утримання під вартою і стан здоров’я.

"Також вона звернула увагу російської колеги на те, що про затримання Сущенка не були повідомлені ані його родина, яка перебуває у Франції, ані консул України в Росії, що позбавило його можливості отримати консульсько-правову допомогу, як це передбачено Віденською конвенцією про консульські зносини і Консульською конвенцією між Україною і Росією", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що Лутковська відкрила провадження щодо захисту прав громадянина України, журналіста Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, якого затримали співробітниками Федеральної служби безпеки Росії за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого статтею 276 Кримінального кодексу Росії («шпигунство»), та поміщено до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

Крім того, вона доручила своєму представникові в Росії Володимирові Шрейдлеру тримати на особистому контролі цю справу, перебувати на постійному зв’язку з адвокатами і надавати інформацію офісу омбудсмена України.

«У рамках здійснюваного провадження Лутковська також звернулась до Міністерства закордонних справ України з проханням поінформувати про обставини та причини затримання Сущенка, стан дотримання його прав і свобод на території Росії, зокрема права на консульсько-правову допомогу і умови тримання під вартою», - мовиться у прес-релізі.

Читайте також: #FreeSushchenko: Європейський альянс інформагентств висунув вимоги до РФ

Як відомо, власного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка у порушення всіх міжнародних правил затримали у Москві у п'ятницю, 30 вересня та звинуватили у шпигунстві, заявивши, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР заявили, що звинувачення ФСБ абсолютно не відповідає дійсності.

Московський суд заарештував Романа Сущенка до 30 листопада. Його адвокату Марку Фейгіну попри всі спроби не вдалося потрапити сьогодні до свого підзахисного, крім того до журналіста не пускають консула.

Міжнародні організації, МЗС країн, міжнародна та європейська федерації журналістів закликали Москву звільнити Сущенка.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-