Українцям дали

Українцям дали "зброю" проти брехні в деклараціях чиновників - Соболєв

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв закликає українців при наявності інформації про недостовірність задекларованого майна чиновників заповнити онлайн-форму на сайті Громадського люстраційного комітету в розділі "Перевірка декларацій".  

Про це він сказав під час прес-конференції у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"У мене величезне прохання для всіх громадян. Це (онлайн-форма повідомлення про недостовірність даних у деклараціях чиновників. - Ред.) зброя, створена для нас всіх разом. Тепер в наших руках закон, тепер в наших руках інформація. Всі декларації рано чи пізно будуть відкриті в державному реєстрі. Всі реєстри власності вже відкриті за іншим законодавством. Тепер у вас з'явилася технологія, як ви можете інформацію про брехню, про те, що чиновник чогось недописав або чогось недооцінив, донести до нас", - сказав Соболєв. 

Він також запевнив, що найбільш важливі історії недостовірності даних, найбільш важливі зловживання розглядатимуться як Національним антикорупційним бюро, так і журналістами-розслідувачами, і будуть доведені до судових вироків. 

"Будь ласка, заповнюйте цю форму на сайті Громадського люстраційного комітету, ми будемо по найбільш важливим історіям, по найбільш важливим зловживанням ділитися з журналістами-розслідувальниками, щоб вони зробили власне розслідування, а цю історію публічною. Звісно, комітет з протидії корупції Верховної Ради буде завжди місцем, де ми будемо вимагати, щоб ці знайдені зловживання не були проігноровані, а потрапляли в Національне антикорупційне бюро і, головне, потрапляли в суд, де потім доходили до вироку", - запевнив Соболєв. 

За його словами, в Україні є законні підстави для звільнення держчиновників зі служби через неспроможність пояснити, звідки він або його родина мають незадеклароване майно. Однак Державна податкова адміністрація не перевіряє декларації високопосадовців. 

"З часів ухвалення законів про люстрацію неспроможність посадовця пояснити майно своєї родини є підставою для його вигнання з державної служби з забороною повертатися впродовж 10 років. Але це просто не працює. Державна податкова адміністрація як не перевіряла їх до люстраційного закону, так і не перевіряє зараз всі декларації посадовців, які роками до неї надходять в паперовому вигляді", - пояснив Соболєв. 

В свою чергу голова ради ГО "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік запевнила, що вся інформація, подана громадянами, буде захищена і не зможе бути використана проти них самих. 

"Наші сервери зберігаються в Америці, і вони захищені. Ми не отримували сертифіката Держкомзв'язку (Держспецзв'язку. - Ред.), але, тим не менше, система захищена і ви можете не хвилюватися, що ці дані колись опиняться не в тих руках", - сказала Дрік.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні "Громадський люстраційний комітет" запустив онлайн-форму повідомлення про недостовірність даних у деклараціях чиновників, яка є частиною онлайн-системи для роботи з викривачами корупції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-