Transparency сподівається, що влада не допустить дискредитації е-декларацій

Transparency сподівається, що влада не допустить дискредитації е-декларацій

Укрінформ
Громадська організація "Тransparency International Україна" сподівається, що влада не допустить дискредитації системи електронного декларування.

Про це заявив виконавчий директор "ТІ Україна" Ярослав Юрчишин, інформує департамент комунікації Transparency International.

"Розкриття посадовцями інформації про власні статки та публікація такої інформації у відкритому доступі - це прогресивний та впевнений крок на шляху до підзвітності, доброчесності та очищення публічного сектору від нечистих на руку людей. Маємо надію, що Президент, який так доклався до запуску, не допустить дискредитації системи чи то через внесення змін до антикорупційного законодавства, чи то через заборону е-декларування через Конституційний Суд", - сказав він.

У Transparency International також сподіваються, що НАЗК повноцінно виконуватиме функції адміністрування системи, не піддаючись політичним впливам.

Нагадаємо, систему е-декларування в Україні було запущено з 00:00 15 серпня в тестовому режимі, однак без механізму захисту даних, оскільки Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) відмовила в сертифікації комплексу збирання та обробки е-декларацій.

За два дні, 17 серпня, на робочій нараді у Президента з приводу запуску е-декларування було ухвалено рішення, що до 31 серпня ДССЗЗІ у співпраці з Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні доопрацюють перші три модулі програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

НАЗК до 1 вересня припинила доступ до системи електронних декларацій.

А 31 серпня стало відомо, що Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України провела державну експертизу і видала Атестат відповідності КСЗІ (Комплексна система захисту інформації) для забезпечення легітимного функціонування реєстру електронного декларування з 1 вересня, і сьогодні опівночі відбувся запуск електронної системи декларування статків державних та місцевих посадовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-