Марчук: у Мінську майже домовилися про сім днів тиші

Марчук: у Мінську майже домовилися про сім днів тиші

Укрінформ
Робоча група з питань безпеки у Мінську майже домовилася про те, що поблизу Станиці Луганської та Золотого буде оголошено тижневий режим тиші та почнеться відведення військ з лінії розмежування у присутності представників ОБСЄ та СЦКК.

Про це розповів представник України у підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук в ефірі телеканалу "112 Україна".

"По-перше, по угоді передбачається сім днів режиму тиші. Цьому передує вибір району. В основному ми зараз домовилися, що вибираємо два райони, це Станиця Луганська і Золоте. Це означає, що має спочатку бути режим сім днів тиші, потім обидві сторони дають повідомлення в ОБСЄ про точні координати, де вони знаходяться зараз і точні координати, куди вони будуть відведені. Після цього місія ОБСЄ і їх патрульні групи, а також СЦКК (Спільний центр контролю й координації) заходять в цю зону для того, щоб не було порушень і щоб обидві сторони знали, що в зоні знаходяться і ОБСЄ, і СЦКК. Щоб своєю присутністю вони блокували можливі порушення", - сказав Марчук.

За його словами, тільки після цього починається відведення. Але безпосередньо цьому процесу передує багато нюансів: сторони мають домовитися про те, що робитимуть противники, коли почнеться відведення (воно має бути синхронним), що відбуватиметься у випадку, коли одна зі сторін порушить умови. Також в угоді йтиметься про те, що таке порушення.

Є також важливий для української сторони нюанс, а саме - від якої саме лінії розмежування буде відведено сили бойовиків.

"Не співпадає сьогоднішня лінія зіткнення з тією лінією вересня 2014 року, і для нас це принципова річ", - зазначив Марчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-