Політв'язнем у Криму можна стати за

Політв'язнем у Криму можна стати за "за кухонні розмови" - експерт

Укрінформ
Україна повинна виробити чітку стратегію щодо захисту кримських політв'язнів, оскільки Крим найближчим часом може стати головним постачальником політв'язнів.

Про це у середу на прес-конференції у Києві сказала координатор кампанії LetMyPeopleGo Марія Томак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна повинна виробити чітку стратегію роботи по Криму, оскільки саме Крим найближчим часом буде основним постачальників політичних зеків", - заявила Томак.

За її словами, масові арешти в Криму можуть початися  у зв'язку з забороною Меджлісу кримськотатарського народу.

"Заборона Меджлісу кримськотатарського народу - бомба уповільненої дії, бо в будь-який момент можуть початися масові арешти", - наголосила експерт.

Крім того, зазначила вона, постійному переслідуванню піддаються кримські мусульмани, яким намагаються повісити ярлик членів забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

За словами Томак, при розмові про кримських мусульман вони свідомо уникають слова "Хізб ут-Тахрір", яке, як "ярлик намагається навісити на них ФСБ".

"Ми вважаємо, що це переслідування саме мусульман, тому ми називаємо цю справу "справою кримських мусульман".

Всього у даній справі на сьогодні під вартою перебуває 14 осіб в рамках трьох кримінальних проваджень. Всім їм інкримінується стаття 205.5 "Організація терористичної діяльності", повідомила координатор правозахисної компанії.

Крім того, зазначила вона, людей в Криму роблять політв'язнями і судять "просто за кухонні розмови" про долю Криму, України і Росії.

Як вважає Марія Томак, Україна повинна боротися за цих людей, допомагати їм, організовувати консульську допомогу і робити все для їх звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-