Поліцейська місія на Донбасі: для кінцевої картини чекають офіційних заяв

Поліцейська місія на Донбасі: для кінцевої картини чекають офіційних заяв

Укрінформ
Експерт політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи по Донбасу Ольга Айвазовська висловила своє бачення поліцейської місії ОБСЄ, яка має працювати на території окремих районів Донецької і Луганської областей.

Про це вона написала у Фейсбуці.

Як зазначила Айвазовська, сайт Президента України подає інформацію щодо домовленості "Нормандської четвірки" під терміном "поліцейська місія" (в класичному розумінні поліцейські забезпечують правопорядок та боротьбу з правопорушеннями), тоді як офіційні кремлівські джерела згадують про розширення мандату чинної спеціальної моніторингової місії.

"Моніторинг не може включати класичні функції органів правопорядку. Тому залишається чекати офіційної інформації з німецької та французької сторони, щоб сформувати кінцеву картину, про що домовились керівники 4 держав, або ж як вони трактують нічні домовленості", - зауважила вона.

Україна безумовно потребує такої місії, переконана Айвазовська, але "її мандат повинен включати не лише функції поліцейського мандату, а і в часі та кількості бути ефективними".

"Така місія повинна працювати дуже тривалий період часу, в значній чисельності (не менше 7000 підготовлених спеціалістів + враховувати ротацію), а також мати значне фінансування та розроблену політику чи протокол дій у будь-яких кризових ситуаціях", - зазначила експерт. "Вона, фактично, може виконувати функцію і перехідної системи правопорядку, а не лише в короткі терміни зафіксувати відведення зброї, чи не вчинення дій, направлених на ескалацію конфлікту під якийсь політичний етап", - додала вона.

При цьому Айвазовська зауважила, що це виключно її персональна позиція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-